Само летището в Бургас ще приема шумни самолети

Само летището в Бургас ще приема шумни самолети - E-Burgas.com

Само на летище Бургас ще може да кацат и излитат самолети, които не отговарят на изискванията за ниски емисии на шум в Европейския съюз. Промяната е залегнала в изменения на наредбата за шума и за газовите емисии на авиационните двигатели, която е публикувана за обществено обсъждане.

Единствено аеропортът в морския ни град изпълнява схема за намаляване на шума и специални условия за използване на пистите, коментират за Агенция „Монитор“ от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА). Останалите четири летища на територията ни също ще може да приемат подобни машини, но първо трябва да изпълнят допълнителни изисквания за избягване на повишеното ниво на шума. Промените в наредбата са в отговор на писма на Европейската комисия (ЕК), в които транспортното ни министерство е уведомено, че се обмисля започването на наказателна процедура срещу държавата ни.

И до момента полетите над установените норми за шум в 90 на сто от случаите са реализирани на летище Бургас. За периода от началото на октомври 2015 г. до края на февруари миналата година общият им брой е 224. Най-често самолетите са превозвали продукция, предназначена за отбраната ни или за участие в мисии зад граница.

В случай на влизане в сила на промените шефът на ГВА ще може да разрешава полети, които не отговарят на установените стандарти по шум, но чиято експлоатация е от изключително значение, при точно определени изисквания, разписани в наредбата. От транспортното министерство се надяват, че от ЕК ще приемат положително предложените промени и наказателната процедура ще бъде избегната, пише още в доклада към качената за обществено обсъждане наредба.

Източник: monitor.bg

Коментари

Още от последните новини