С близо 20% повече сделки за имоти в Бургас

С близо 20% повече сделки за имоти в Бургас - E-Burgas.com

Дисбалансът на пазара на имоти в България се задълбочава през 2016 г. Ако в годините малко след кризата дори леката възходяща тенденция в големите градове успяваше да издърпа целия пазар до едно стабилно ниво, сега вече забавянето на пазарите в по-малките градове е такова, че не може да бъде компенсирано от бурното развитие на пазарите в големите градове.

Това показват данните на агенцията по вписванията за сделките през последното тримесечие на 2016 г. и за цялата година, които са публикувани на сайта на институцията, цитирани от investor.bg.

В Бургас броят на сделките се увеличава с 19,6% през последните три месеца на 2016 г. спрямо предходното тримесечие и с 5% спрямо последното тримесечие на 2015 г. За годината увеличението е значително по-малко в сравнение с другите големи градове – само 0,6% до общо 6 740 сделки, най-вече заради чувствителното забавяне на пазара в региона след оттеглянето на руските купувачи.

При ипотеките обаче тенденцията е подобна на националната – за тримесечието ръстът достига 31% и съответно 42% спрямо последното тримесечие на 2015 г. Общо за годината ипотечните кредити в Бургас са почти 2 250 и се увеличават с 32,3% спрямо 2015 г.

Коментари

Още от последните новини