Румен Петков: Не виждам с какво решението ни за излизане от правителството може да повлияе върху взаимоотношенията ни с другите политически партии на

Румен Петков: Не виждам  с какво решението ни за излизане от правителството може да повлияе върху взаимоотношенията ни с другите политически партии на - E-Burgas.com

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков дойде в Бургас за учредяването на Областна женска организация на партията . Ето какво сподели за е-Бургас за решението да излязат от правителството, както и възможна ли е коалиция с БСП.

Господин Петков, никой не учуди това, което направи АБВ, беше въпрос на време да го направите, така ли е ?

-Ние сме достатъчно последователни в политиката си, коректни сме и предсказуеми, предупреждавахме за натрупване на критична маса от проблеми във взаимоотношенията ни с партньорите , които приеха политическата декларация за подкрепа на кабинета. Но се мина една бариера, която е  нетърпима за нормален политически живот. Направиха се неща, които категорично са  в ущърб на общетсвото и на държавата. В енергетиката се натрупаха едни безумия, които ще плащаме всички. Дългът, който беше изтеглен, за да се плати на американските централи , така не се направи икономически анализ, какво ще струва на отделния български гражданин, на семействата,  на икономиката. Нашата експертиза показа , че ще плащаме тежка ценна. Водят се преговори зад гърба на институциите, зад гърба на обществото от делегации на енергийното министерство в Китай за изграждане на нова ядрена мощност.

Нека да вземем и външната политика-едни никому ненужни скандали и проблеми с Русия.

В здравеопазването-виждате, че не става дума за грешки, а става дума за вредни решения за обществото за цели социални групи. Въобще не говоря за лекуването на деца в чужбина. Видя се  една неспособност на Министерството да даде една адекватна оценка за състоянието на фонда. Предупредихме, че начина по който се прави политика е недопустим, показаха се едни дефекти на политическото мислене и при Изборния кодекс. Искаха да ни върнат в 50-те години на  миналия век-да искаш да правиш кампания  за 20 дни, да искаш да забраниш официалната  социология, да забраниш местните коалиции, да искаш да подчиниш на парите и зависимостите. Това показва един начин на мислене, с който от АБВ не можем да бъдем съгласни на никаква цена.

Говори се за коалиция с БСП и за единна кандидатура за предстоящите президентски избори.

-Това е много несериозно. Виждаме в БСП, че ситуацията е кантар, не незнаем какъв ще е ръководният екип, който ще предложи и дали ще съумее да наложи Корнелия Нинова. Незнаем в крайна сметка каква ще е позицията на националния  ръководен орган.  Чухме една позиция на Нинова, която всъщност е продължение на позицията на Михаил Миков-извънредни парламентарни избори след президентските. Аз се боя , че с устата на БСП говори мандатоносителя. Нямаме никаква практическа промяна в позицията на БСП.

А на местно ниво как ще се работи?

-Аз не виждам с какво решението ни за излизане от правителството може да повлияе върху взаимоотношенията ни с другите политически партии на местно равнище.  Имаме общини, в които работим добре с БСП и те не са малко, имаме общини, в които работим добре с ГЕРБ . А в Бургас работата ни с Димитър Николов  може да бъде пример за публичност и за намирането  на ефективни решения. Решението за напускане на формата, който подкрепя правителството, по никой начин не пречи на взаимоотношенията ни по места.

Това не обърква ли малко българския гражданин, Вашите избиратели?

-Не  мисля.Начинът, категоричността, с която  взехме решението не бива да обърква никой. Ние имаме една последователна политика. Освен това  ние изтеглихме за по малко от 24 часа всичките си представители от изпълнителната власт.  Така се прави политика с морал. Ние не сме като реформаторите да сме стиснали столовете. Реформаторите са стиснали  службички, стиснали са заплата и няма земна силна, която  да ги отдели от това. Това, че  се оттеглихме от правителството, не означава, че няма да работим с другите партии по места. Нашите избиратели нека знаят, че ние държим на думата си. 

Коментари

Още от последните новини