Ремонтират три пъти повече пътища във всяка област с парите от тол системата

Ремонтират три пъти повече пътища във всяка област с парите от тол системата - E-Burgas.com

Макар и много закъснели, поставихме началото на устойчив в дългосрочно финансово отношение сектор. С очакваните приходи от въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили, която ще заработи от 16 август 2019 г., ще могат да се рехабилитират и поддържат три пъти повече пътища във всяка област. Ресурсът, който ще се генерира, ще е в пъти по-голям. Очаква се още през 2020 г. той да е два пъти и половина по-голям от досегашните постъпления.

Това заяви при участието си в дискусията „Европа в нашия дом“ в Разград заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Поетапно ще бъде ремонтиран пътят Разград – Кубрат, коментира регионалният заместник-министър. През тази година ще приключи започналият през 2016 г. ремонт на участък от пътя. Предвижда се да започне ремонт и на още 9 км от него. В област Разград през 2017 и 2018 г. със средства от държавния бюджет в размер на близо 24 млн. лв. са ремонтирани 98 км пътища. Сред тях са участъци от пътя Търговище - Разград. Ремонтирани са също отсечки и от третокласния път, по който преминава интензивен трафик на тежкотоварни автомобили, превозващи инертни материали, земеделска продукция и материали за завода за фаянс и теракота в гр. Исперих.

Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в областта вече са рехабилитирани близо 21 км от второкласния път Търговище – Разград, който е основна транспортна връзка за областите Търговище, Разград и Силистра и осигурява свързаност и с голяма част от Южна България.

Заместник-министър Нанков обърна внимание, че има системен проблем и с финансирането на ВиК отрасъла и европейските средства също не решават дългосрочно проблемите. Общините в област Разград нямат достъп до тях заради липсата на консолидация. Добрата новина е, че през следващия програмен период отново ще има средства за води – питейни и отпадъчни, допълни той. Местните власти трябва да направят осъзнат избор дали ще пристъпят към консолидацията според изискването в една административна област да има един ВиК оператор. Не е късно за взимане на решение за обединяване в асоциация и в област Разград, за да може през следващия период да има достъп до европейско финансиране.

От бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в област Разград през последните три години са инвестирани 5 млн. лв. Инвестициите включват и рехабилитация на ВиК мрежата в разградския ж.к. „Орел“. Със средства от управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се благоустроява градската среда. Заместник-министър Нанков посочи, че това е успешен пример за интегриран проект и подчерта, че проектите по ОПРР имат най-дълготраен и видим ефект за хората.

 

Коментари

Още от последните новини