Рекордни стойности на морското равнище през 2021 година

Рекордни стойности на морското равнище през 2021 година - E-Burgas.com

Научните данни са категорични - изменението на климата има глобално въздействие и не показва признаци на забавяне

През 2021 г. концентрацията на парникови газове и морското равнище на Земята са достигнали нови рекордни стойности, се казва в доклад на американското правителство, който показва, че изменението на климата продължава да напредва въпреки усилията за ограничаване на емисиите.

"Данните, представени в този доклад, са ясни - продължаваме да виждаме все по-убедителни научни доказателства, че изменението на климата има глобално въздействие и не показва признаци на забавяне", заяви Рик Спинрад, администратор на Националната океанска и атмосферна администрация, цитиран от dariknews.bg

Повишаването на нивата на парниковите газове се случва, въпреки намаляването на емисиите от изкопаеми горива през предходната година, когато голяма част от световната икономика рязко се забави поради пандемията от COVID-19.

Американската агенция съобщи, че концентрацията на парниковия газ в атмосферата е била 414,7 частици на милион през 2021 г., което е с 2,3 частици повече, отколкото през 2020 г. Това ниво е "най-високото за поне последните милион години въз основа на палеоклиматичните записи", се посочва в годишния доклад за състоянието на климата.

Морското равнище на планетата се повишава за десета поредна година, достигайки нов рекорд от 97 милиметра над средното ниво от 1993 г., когато започват сателитните измервания.

Миналата година е сред шестте най-топли от средата на XIX век насам, а последните седем години са седемте най-горещи в историята, се казва в доклада.
Броят на тропическите бури също е бил значително над средния за миналата година, включително тайфунът Рай, който уби близо 400 души във Филипините през декември, и Ида, който връхлетя Карибите, преди да се превърне във втория по сила ураган в Луизиана след Катрина.

Свързани статии
МВР създава екополиция, която да следи за престъпления срещу природата Новият български европейски Баухаус
Тагове
eкология
Коментари

Още от последните новини