Рекорд: 10,7% годишна инфлация в еврозоната за октомври

Рекорд: 10,7% годишна инфлация в еврозоната за октомври - E-Burgas.com

Годишната инфлация в еврозоната се ускори през октомври до нов исторически връх от 10,7% с оглед на разширяването на базата на ценовия възходящ натиск, като за нейното продължаващо нарастване отново допринасят в най-голяма степен растящите енергийни цени, но и покачването на цените на храните, на неергийните индустриално произведени стоки и в сферата на услугите, показват предварителни данни на Евростат.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през октомври с 1,5% спрямо септември (най-солиден ръст от седем месеца насам).

Потребителската инфлация на годишна база се ускори през октомври до 10,7% от 9,9% през септември, надвишавайки съществено осредните очаквания на финансовите пазари за повишение с 10,2 на сто. Това представлява рекордно повишаване на инфлацията в еврозоната за единадесети пореден месец.

Най-голямо е повишението през октомври при енергията - с цели 41,9% на годишна база спрямо 40,7% през септември, след което са цените на храните, алкохола и тютюна - повишение с 13,1% спрямо 11,8% на сто месец по-рано, на неенергийните промишлени стоки (с 6% в сравнение с 5,5 на сто през септември) и цените на услугите - (повишение с 4,4% спрямо 4,3% месец по-рано).

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през октомври с 0,6% спрямо септември, като нейният растеж на годишна база се ускори до 5% от 4,8% месец по-рано и при очаквания за повишение с 4,9 на сто.

Поредният рекорден ръст на инфлацията в еврозоната изглежда ще бетонира очакванията, че ЕЦБ ще продължи с настоящата агресивна политика на повишаване на лихвите.

Коментари

Още от последните новини