Проверяват колко и какви болнични са издавани между Коледа и Нова година

Проверяват колко и какви болнични са издавани между Коледа и Нова година - E-Burgas.com

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е поискала от Националния осигурителен институт справка за това колко болнични са издадени за работните дни, прекъснали серията празници около Коледа и Нова година. Това съобщи министърът в интервю за Нова телевизия,

Тези и други данни ще подпомагат взимането на решението за режима на първите три дни болнични. Работодателите не искат да ги плащат, защото смятат, че има много злоупотреби, а Националният осигурителен институт не може да поеме този допълнителен разход заради техния увеличаващ се брой. Синдикатите пък заявиха, че няма да допуснат орязване на права на работещите.

До казуса се стигна след като по настояване на работодателските организации беше премахната практиката за сливане на почивни дни. В резултат след трите почивни дни на Коледа имаше един работен - 27 декември, а след последвалите събота и неделя - още 2 работни дни на 30 и 31 декември.

Предстои среща с Българския лекарски съюз и Агенцията за медицински одит, каза Сачева и добави, че преценката на конкретните диагнози е от компетенцията именно на медиците.

По думите на министъра никое решение няма да е работещо докато не се изяснят причините за явлението - дали има работодатели, които не дават достатъчно почивки или недобросъвестни работници. Причините трябва да са точно установени, за да са ясни решенията, иначе би било само общи приказки" подчерта тя.

Сачева съобщи, че започва подготовка за промени в Кодекса на труда за почасовото заплащане и насърчаване на гъвкавата заетост, но не даде повече подробности, защото идеите са на ранен етап.

Коментари

Още от последните новини