Проверки в общините Созопол и Царево заради бетона по морето

Проверки в общините Созопол и Царево заради бетона по морето  - E-Burgas.com

Строежът на Арапя бил започнат на базата на документи от преди 15 години

Прокуратурата в Царево е дала 30 дни на Дирекцията за национален строителен контрол да предостави анализ за строежа на „Арапя”. Проверяващите извадиха нови нарушения на скандалните строежи по морето. 

Проверка ще има и в общините, разрешили дейностите, а от строителния контрол обявиха, че при открити нарушения, ще сезират главния прокурор, съобщава bTV. 

Строежът на „Арапя” вече е ограден и обезопасен, т.е. първите констатирани нарушения са отстранени. Но според инспекторите този строеж е започнат на базата на стари документи, издадени преди 15 и повече години. Подобни са констатациите и за строежа на къмпинг „Градина”. Затова от понеделник инспекторите влизат на проверка в общините Созопол и Царево. Още през 2008 г. е трябвало да се синхронизарат подробните устройствени планове със закона за Черноморското крайбрежие. Като случая с „Арапя” – твърдят от строителния контрол.

„Това, което е започнато да се реализира като строителство на обекта, е на базата именно на този стар действащ подробен устройствен план”, каза директорът на ДНСК Иван Несторов пред телевизията. 

Според ДНСК главният архитект е трябвало да уведоми кмета на община Царево за преразглеждане на плана. 40-годишните борове са около 19 декара, макар че по документи няма гора, обяснява лесовъд от Царево.  На „Градина” пък строежът за ресторант и бар има екооценка от 2007 г., която вече е неприложима. 10 години по-късно инвеститорът решава да строи. Строежът на „Алепу” е първа категория заради укрепването на свлачището. Дали има нарушения в документите му ще стане ясно след седмица. Ще се търси отговорност и от ангажираните независими фирми за строителен надзор.

Официално строежите ще бъдат спрени от понеделник, когато и ще започне същинската проверка на документацията от строителния контрол.

Коментари

Още от последните новини