Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до 3 месеца

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до 3 месеца - E-Burgas.com

„Предстои конструирането на ваксината. До три месеца ще е готов прототипът. След това идват дългите тестове. Нормалната работа е около година. Състезанието между фирмите е кои по-бързо ще успеят да се преборят за държавните суми, които се отпускат от богатите държави по отношение на тестването“. Това каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН, където се разработва ваксина срещу коронавируса. 

Българската ваксина представлява вирус-имитираща частица и е с наноматериали, които ще бъдат носители на вирусните компоненти, които трябва да се разпознават.

„В края на пандемията експерти ще направят преценка кое е по-важно за една ваксина – да е масова, за да се предпази населението от изолация от обществения живот, или ще бъде за конкретни хора. По-скоро би трябвало да има личен избор“, смята доц. Чорбанов.

„Аз съм скептик към лекарствата. Като имунолог разчитам на действието на имунната система. Вирусът не е жив организъм, а парче молекула. До едно лекарствата имат изключително силни странични реакции. Този вирус не е истинският Армагедон. Той показа, че обществото не е подготвено технически и психологически да реагира на такъв тип епидемия“, добави доцентът. И подчерта, че не се знае какъв имунитет генерира вирусът.

„Според мен груповият имунитет е този, който може да запази популацията на хората. Коронавирусът не може да се разпространява през различни носители. Виждам параноични хора с ръкавици навън. В открити пространства вирусът е чувствителен към всичко. Това, че издържал с часове върху повърхности, граничи с научната фантастика“, смята още доц. Чорбанов.

Коментари

Още от последните новини