Прогнозират нов пик около Йордановден, моловете ще се "пръскат по шефовете" в края на декември

Прогнозират нов пик около Йордановден, моловете ще се
Архив Булфото

Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Затварянето е трябвало да стане през ноември. Сега всички отново ще пазаруват в последния момент и моловете "ще се пръскат по шевовете". Това прогнозира по bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница "Света София".

Според нея има и грешки в създаването на триажните центрове, които е трябвало да бъдат налични още в началото на пандемията у нас. Това е правило при инфекциозните заболявания, ние знаехме, че COVID-19 е такова, обясни специалистът.

Доц. Велизарова обърна внимание на факта, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването, а пневмониите и усложненията обикновено се случват във втората. Тя поясни, че инфекцията засяга най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето. Затова и тези органи са най-уязвими, добави специалистът. 

Това е дългопротичащо заболяване в сравнение с другите вирусни. Може да има 9 дни изявена клиника, добави доц. Велизарова. Според нея е много важно навреме да се предприеме адекватно лечение и тогава няма да се стига до тежки усложнения.

Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, температурата винаги присъства, поне от това, което наблюдаваме, добави доц. Велизарова.

Тя коментира и статистиката за коронавируса.

93 хиляди активни случая, 6 хиляди са в болница. От влезлите в болници не повече от 7% са в интензивно отделение, над 90% се лекуват вкъщи. Хората не бива да се страхуват, а да са информирани, обясни доц. Велизарова.

Според нея мненията за ваксината са разнопосочни, тъй като все още няма достатъчно информация. Третата фаза за изследването на "Пфайзер" ще излезе утре, съобщи специалистът.

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас 80 души са новозаразените с ковид у нас COVID-19: Излекуваните са повече от новозаразените Пет са новозаразените с ковид в Бургаско, нито една жертва в страната
Тагове
пик заразени ковид мерки
Коментари

Още от последните новини