Прогнозират нов пик около Йордановден, моловете ще се "пръскат по шефовете" в края на декември

Прогнозират нов пик около Йордановден, моловете ще се
Архив Булфото

Поредният пик на коронавируса ще е около Йордановден и някъде след 21 януари. Затварянето е трябвало да стане през ноември. Сега всички отново ще пазаруват в последния момент и моловете "ще се пръскат по шевовете". Това прогнозира по bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на детската клиника на белодробна болница "Света София".

Според нея има и грешки в създаването на триажните центрове, които е трябвало да бъдат налични още в началото на пандемията у нас. Това е правило при инфекциозните заболявания, ние знаехме, че COVID-19 е такова, обясни специалистът.

Доц. Велизарова обърна внимание на факта, че пациентите трябва да знаят фазите на заболяването, а пневмониите и усложненията обикновено се случват във втората. Тя поясни, че инфекцията засяга най-малките кръвоносни съдове, които са в най-голямо количество в белия дроб, бъбреците и сърцето. Затова и тези органи са най-уязвими, добави специалистът. 

Това е дългопротичащо заболяване в сравнение с другите вирусни. Може да има 9 дни изявена клиника, добави доц. Велизарова. Според нея е много важно навреме да се предприеме адекватно лечение и тогава няма да се стига до тежки усложнения.

Характерните симптоми са загуба на вкус и обоняние, температурата винаги присъства, поне от това, което наблюдаваме, добави доц. Велизарова.

Тя коментира и статистиката за коронавируса.

93 хиляди активни случая, 6 хиляди са в болница. От влезлите в болници не повече от 7% са в интензивно отделение, над 90% се лекуват вкъщи. Хората не бива да се страхуват, а да са информирани, обясни доц. Велизарова.

Според нея мненията за ваксината са разнопосочни, тъй като все още няма достатъчно информация. Третата фаза за изследването на "Пфайзер" ще излезе утре, съобщи специалистът.

Свързани статии
Туристическият бранш очаква от началото на май да започнат груповите пътувания 94 са новозараените в Бургаско, кошмарен брой починали за денонощие Проверяват случая с починалата родилка 3122 нови случаи на ковид у нас, Бургас извън топ 4 при новозаразените 2703 нови случаи на ковид в събота, отново голям брой починали Ковид взе нови 14 жертви за ден в областта Отново ръст на заразените с ковид 240 новозаразени в областта за ден, петима са починали Гърция се отваря постепенно от началото на април Спешната помощ в България на предела на възможностите си
Тагове
пик заразени ковид мерки
Коментари

Още от последните новини