Проф. Радка Аргирова: Ваксините ще са ефективни срещу новия вариант "2.75" на ковид

Проф. Радка Аргирова: Ваксините ще са ефективни срещу новия вариант

Наблюдава се леко покачване на случаите у нас, при които се откриват заразени с коронавирус. Броят на заболелите и на хоспитализираните в интензивните отделения е все още нисък. Нямаме повод за тревога, но наблюдаваме с повишено внимание ситуацията", заяви вирусологът проф. Радка Аргирова.

Тя каза още, че според научните изчисления следващият вариант на вируса трябва да се появи в средата на месеца. Той се нарича "2.75" и произхожда от преди съществуващ.

"Това е много важно, защото използваните ваксини ще бъдат ефективни и срещу този вариант. Това е причината, поради която не очакваме особено драматична патология", обясни проф. Аргирова.

Тя каза още, че през тази година се очаква да има и грипна вълна, но без висока заболяемост, каквато се е наблюдавала преди години.

"По тази причина препоръчваме да се направи и грипна ваксина, като между нея и бустерния ковид трябва да има период от 14 дни", обясни проф. Аргирова.

Свързани статии
СЗО заговори за нов смъртоносен вариант на ковид Четирима са починалите с ковид за денонощие Без починали от ковид за последното денонощие Петима починали от ковид за последното денонощие Малко под 400 души са новозаразени с ковид 7,6% са новозаразените с ковид, излекувани са над 400 души за денонощието Повече излекувани отколкото заразени за денонощието от ковид СЗО обяви за спад на ковид смъртността с 90% COVID кризата в цифри: 424 новозаразени, 11 души починали 650 души се борят с ковид в болници у нас
Тагове
ковид радка аргирова
Коментари

Още от последните новини