Проф. Даниел Вълчев: Хората нямат съмнение, че в България е по-добре да има дясноцентристко управление

Проф. Даниел Вълчев: Хората нямат съмнение, че в България е по-добре да има дясноцентристко управление - E-Burgas.com

Приемането на антикорупционния закон ще бъде водоразделът – или има воля той да бъде приет на второ четене, или няма, каза Вълчев в Бургас

Хората нямат съмнение, че в България е по-добре да има дясноцентристко управление и РБ да участва в него, отколкото управление с неясни цели и приоритети, каквото имаше. Ние не стоим в управлението на всяка цена, а да свършим работа. В този смисъл приемането на антикорупционния закон е много важно и това ще бъде водоразделът – или има воля той да бъде приет на второ четене, или няма, каза на пресконференция в Бургас проф. Даниел Вълчев от „Движение България на гражданите”, в отговор на въпрос дали срещат одобрението на гражданите за ролята на РБ в управлението.

Той подчерта, че ДБГ не разглежда Реформаторския блок като изчерпан проект, за разлика от някои други техни колеги. Ние считаме, че РБ има много добри перспективи по една проста причина – в България има една група хора, които изповядват възгледи, които ние публично защитаваме. На последните избори ние постигнахме един добър резултат. Друг е въпросът, че тази шизофренна ситуация в Блока – едни са в управлението, а други – не, трябва да се преустанови. Основният политически избор, който прави една формация в политиката, е да избере дали да бъде във властта, или в опозицията, припомни Вълчев.

Той коментира още, че не намира никакви сериозни основания и аргументи за създаването на нов политически проект. Тези слухове витаят в пространството още от януари месец, но виждате, че такъв проект още не се е появил. Говорейки с колегите от ДСБ по места, не виждам да имат някакво сериозно основание да искат да напускат РБ, каза още той.

По думите му, в РБ никога не са имали проблеми по отношение на водената политика, а винаги са смятали, че трябва да се върви към общ форум на единство. Вълчев уточни, че няма пречка РБ да има единен ръководител, макар че това не е от първостепенна важност и значение за хората.

Той каза, че ако резултатът на РБ на президентските избори е съизмерим или по-добър от този на предходните избори, от ДБГ ще изпълнят мандата си с една много ясна програма, включително и с преподписването на анекс с ГЕРБ. За РБ той каза, че ДБГ ще искат конфедеративно събрание, на което да бъде потърсен баланс между всички партии в Блока, така че РБ да се развива. Ние не желаем в никакъв случай Блокът да се обвързва с някакви финансови или медийни групи. Това ще бъде много тежка и непростима грешка, бе категоричен Вълчев.

На въпрос дали РБ разполага с фигура, която да заеме поста на български еврокомисар, Вълчев сподели, че не е мислил по този въпрос, но Реформаторският блок разполагал с много дълга скамейка, докато повечето партии имали, по думите му, една-две табуретки. Това обаче е отговорност на министър-председателя, допълни още той.

Даниел Вълчев даде висока оценка за работата на ДБГ в Бургас и областта и изрази надежда, че резултатът на кандидатпрезиденстката двойка Трайчо Трайков и ген. Съби Събев ще бъде добър.

Коментари