Продължават да вдигат цените на горивата

Продължават да вдигат цените на горивата - E-Burgas.com

Цените на горивата в България ще продължат да се покачват заради засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола, прогнозират икономисти. Нереално високи са цените на горивата в България, смятат шофьорите. Според тях има картел, а реалната цена е не повече от 1 лев и 80 стотинки, предаде БНР.

Икономическите аргументи сочат друго. Петролът започна да поскъпва от януари, а у нас горивата на дребно - през март.

При всички положения ще продължат на растат през летния сезон, тъй като традиционно има сезонен ефект - от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания.

Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола, определено е нагоре.

Това ще се усети и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли, с близо 10 на сто.

Дори и да има ръст, той едва ли ще бъде скокообразен. По-скоро ще продължи да бъде полегат и съответно, не цялата част от това намаление, ще бъде изядена до края на годината.

Цената на природния газ е основен фактор за цената на топлата вода и на парното.

Анализаторът Дантон Синкуеграна прогнозира обаче, че не очаква рязко поскъпване на петрола на международните пазари през идните месеци.

Лекият суров петрол се движи някъде около 45 долара за барел, а сортът "Брент" е съвсем малко по-скъп - 47 долара за барел.

До края на годината ще има известно покачване, но то ще е малко над 50 долара за барел.

"Мисля, че пазарът намери комфортна зона на цената около 50 долара. Това носи добри печалба за производителите", каза анализаторът.

Коментари

Още от последните новини