Президентът откри фрапиращи нарушения около оградата с Турция, съоръжението гони 200 млн.лв.

Президентът откри фрапиращи нарушения около оградата с Турция, съоръжението гони 200 млн.лв.  - E-Burgas.com

Президентът Румен Радев обяви в петък фрапиращи нарушения около строителството на оградата по границата с Турция, като по думите му държавата плаща за два реда заграждения, а реално се строи само един.

Подобна информация около проекта, чиято цена вече надминава 170 млн. лева. се огласява за първи път, като до момента нямаше съмнения в тази посока.

"Има редица смущаващи факти около строителството на оградата по границата с Турция. Договорите са сключвани за двуредова ограда, плащането е за двуредова. а самата ограда е едноредна", обясни Радев, който е на посещение в Хасково.

Той ооаче не даде повече подробности за нарушенията и не стана ясно дали е сезирал прокуратурата за установените нарушения и в кои конкретни участъци са те.

"Вие си отговорете какво означава това. Ще държа истината да бъде изяснена", заяви Радев, цитиран от БТА.

Проектът за строителството на оградата бе изготвен от МВР. а за изпълнението отговарят областните управители на Бургас, Хасково и Ямбол. Оградата по границата с Турция се строи без обществени поръчки, след като депутатите приеха специални промени в Закона за обществените поръчки, които позволяват да се заобиколят конкурсите. Мотивът бе спешността на съоръжението, въпреки че през последната година няма засилен миграционен натиск.

Оградата като Великата китайска стена

Оградата вече се превръща в най-сериозният инфраструктурен обект за държавата - строи се вече години, а цената й наближава 200 млн. лева.

Строителството започна още по времето на правителството на Пламен Орешарски. когато със задачата бяха натоварени военните. По време на второто правителство на Бойко Борисов обектът бе продължен и многократно поскъпна, а завършването му непрекъснато се отлагаше във времето. Вече близо година оградата е "почти" готова, а плансметката до момента е 170 млн. лева.

Преди седмица обаче областният управител на Хасково Минко Ангелов съобщи, че оградата по границата с Турция се е оказала къса. Според него се налага строителството на допълнителни между 1 и 1.8 км. за които ще трябват още пари.

На този фон периодично излиза информация от различни източници, че оградата не е сериозно препятствие за каналджиите и незаконните мигранти, които я преодоляват дори с най-обикновена стълба. /Mediapool.bg

Коментари

Още от последните новини