През февруари в „ЛИНА”: Пълна кръвна картина, грижа за сърцето, изследване на витамини и скрининг на щитовидна жлеза

През февруари в „ЛИНА”: Пълна кръвна картина, грижа за сърцето, изследване на витамини и скрининг на щитовидна жлеза  - E-Burgas.com

Профилактичните  кампании на медицинска лаборатория „ЛИНА” продължават и през месец февруари 2019г. За да се включите в тях, не е необходимо направление от личния лекар или предварително записване на час, а само да посетитете най-близкия самостоятелен филиал  на „ЛИНА” в областите Бургас, Варна или  Ямбол. Адресите можете да видите тук: http://lina-bg.com/bg/адреси-лаборатории  Изследванията в кампаниите са на преференциални цени, като тяхната цел е свързана със социалната мисия на „ЛИНА”, а именно  насърчаване скрининга на широко разпространени заболявания. Таксата манипулация е в размер на 2 лв. 

Ето и кои са актуалните профилактични  кампании.

Пълна кръвна картина с 16 показателя

Пълната кръвна картина е сред най-често назначаваните лабораторни анализи, защото  повечето  заболявания водят до промени в нейните показатели. Затова тя е в основата на профилактичните изследвания и е подходящо да се комбинира с останалите кампании. Изследването е на намалена цена от 2,50 лв. вместо 4 лв.  (Пълната кръвна картина с 16 показателя включва: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, еритроцитните индекси, както и 3-типно диференциране на белите кръвни клетки като лимфоцити, гранулоцити и междинни по обем клетки, представени като общ брой и проценти.)

Изследването се извършва сутрин, на гладно.

Изследване на витамини

Тази кампания дава възможност на преференциална цена да се изследват два от най-важните витамина в човешкия организъм:  витамин D + витамин В12. До края на февруари тяхната цена е намалена на общо 23 лв. от 45 лв.

Какво е значението на тези витамини за здравето ни?

Витамин D  има изключително важно значение за изграждането и здравината на костите, тъй като той подпомага усвояването на калция и фосфора в организма. Неговият дефицит в най-ранна детска възраст води до заболяването рахит, а при възрастни до лесна чупливост на костите  и остеопороза. Освен тази широко известна роля, напоследък с дефицит на витамин D се свързват редица други заболявания като диабет 2-ри тип, затлъстяване, мултипленна склероза, депресия, деменция, сърдечно-съдови заболявания, някои автоимунни заболявания, както и редица карциноми – на дебелото черво, рак на гърдата, панкреаса и простатата. Витамин В12, от своя страна, е свързан с не по-маловажни функции в организма. Той е необходим  за нормалното кръвотворене и за правилното функциониране на нервната система. Според редица проучвания  немалка част от хората над 60 години имат  дефицит на Витамин В12 по различни причини. Дневните нужди от витамин В12 не са високи, но дори при лек недостиг може да се развият анемични състояния, хронична умора, депресия. Това се дължи на ключовата му роля в производството на червените кръвни клетки (еритроцитите), които отговарят за транспортирането на кислород с кръвта до мускулите, останалите тъкани и органи. Недостигът му води и до повишени нива на хомоцистеин, което е свързано с повишен риск от сърдечни заболявания. Комбинирането на тази профилактична кампания с останалите  е много подходящо, тъй като  дава възможност да се диагностицират основни здравословни проблеми и в голяма степен те да бъдат уточнени.

Изискванията при изследване на витамин В12 и витамин D e да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат поне 2 седмици преди изследването.

Скрининг на щитовидна жлеза

Скринингът на щитовидна жлеза включва изследване на TSH (тиреостимулиращ хормон) и определяне на антитела (anti-TPO) на намалена цена от общо 14 лв. вместо 26 лв.  Комбинацията от тези изследвания показва дали функцията на щитовидната жлеза е нормална или има отклонения. Те са подходящи за диагностика и проследяване на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото и Базедова болест . От кампанията  могат да се възползват и бременни жени,  и такива планиращи бременност, тъй като нормалната функция  на щитовидната жлеза е съществен фактор за безпроблемно протичане на бременността, както и за правилното развитие на плода.

Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Грижа за сърцето

Грижа за сърцето обединява  основните маркери за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания: липиден профил, високочувствителен CRP, хомоцистеин. Добавена е и глюкоза,  като скринингов показател за диабет - едно от заболяванията, водещо най-често до усложнения от сърдечно-съдов характер, както и специфичната за сърдечния мускул фракция на креатинкиназата - СК-МВ (креатинкиназа МВ). Тя е  показател за миокардна увреда, който се повишава още в първите часове на продължителна исхемия или некроза на сърдечния мускул. През януари и февруари този пакет от изследвания е на намалена цена от 45 лв. вместно 89,50 лв.  Той е насочен към хора с налични рискови фактори като захарен диабет, хипертонична болест, наднормено тегло, пушене, употреба на алкохол, обездвижване, прекарани вече сърдечни инциденти или наличие на родственици с анамнеза за исхемична болест на сърцето  в млада възраст. Подходящ е и като профилактично изследване при мъже над 45 години и жени над 55 години. Сред изследванията в пакета грижа за сърцето има и хомоцистеин, който е един от по-новите маркери за оценка на риска от възникване на сърдечни заболявания, тъй като е установено, че неговият излишък може да доведе до развитието на атеросклероза, поради това, че уврежда ендотела на съдовите стени. Причините за  повишението му могат да се дължат както на генетични аномалии в  метаболизма му, така и на дефицит на витамни от група В и фолиева киселина. Високочувствителният CRP от своя страна, като острофазов белтък, отразява степента на системно възпаление в организма. Атеросклерозата в последните десетилетия също се разглежда като възпалително заболяване на съдовите стени, което  е хронично, вяло протичащо и не така изразено, но също води до повишение на CRP. С разработването на нови методики с повишена чувствителност при определяне на ниските концентрации, този показател се наложи като предпочитан маркер за оценка на съдовото възпаление. Изследването му като такъв трябва да става при метаболитно стабилни пациенти, в периоди на отсъствие на остра възпалителна реакция на организма или травма, а също така се препоръчват серийни изследвания (поне двукратно през 2 седмици) и сравнение с предишни резултати.

Изследванията от тази профилактична кампания е добре да се извършат сутрин, на гладно, като се изключат физически усилия и пушене  преди венепункцията.

Електролити и микроелементи

Тази профилактична кампания включва изследване на основни електролити и микроелементи в организма:  калций, фосфор, магнезий и желязо. Тя е на намалена цена от 9 лв. вместо 16лв. От нея могат да се възползват всички като общ мониторинг на здравословното състояние и оценка на нутритивния статус на организма. А също така и при наличие на различни признаци и симптоми като отпадналост, уморяемост, сърцебиене, парестезии  (изтръпване, мравучкане), мускулни спазми и крампи. Тези показатели намират приложение  при диагностиката на остеопороза и други заболявания на костите, бъбреците, щитовидната жлеза, паращитовидни жлези, анемия и др. Подходящо е да бъде комбинирана с останалите профилактични кампании, като така ще се получи по-комплексна оценка на здравословното състояние на пациента.

Изследването на електролити и микролементи трябва да се извършва сутрин, на гладно, поне 2 седмици след прекратяване на прием на медикаменти или хранителни добавки, които ги съдържат.

 

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни кампании с изследвания, като всяка от тях е подходяща за скрининг на широко разпространени заболявания. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление  от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”.   Таксата манипулация е 2 лв.

Галерия
Коментари

Още от последните новини