Преглед на печата: „Альошата“ се вписва в новата визия на „Тройката

Преглед на печата: „Альошата“ се вписва в новата визия на „Тройката - E-Burgas.com

„Альошата" се вписва в новата визия на "Тройката, пише „Бургас днес и утре“.

Стартира процедура за избора на изпълнител на базата на вече подписания договор за ремонта на "Тройката". Паметникът на съветския войн си остава, като около него в рамките на проекта ще бъде направено благоустрояване. Това коментира за вестника главният архитект на общината Веселина Илиева. Запазва се озеленяването около паметника, като западно от него се увеличават зелените площи. "Альошата", знаен за всички бургазлии, се вписва в цялата композиция, коментира архитектката. Въпреки не веднъж изниквалите спорове за това дали трябва да стои в центъра на Бургас този паметник, или не. И идеите от време на време да бъде премахнат. Цялостната композиция и оформление на площадното пространство е съобразено с паметника, категорична е Илиева. След изграждането на подземната улица, ще бъде направен и нов плочник, който да позволява поднасянето на венци и цветя, а зелените площи ще бъдат обогатени.

Търсят по-малък катамаран за туристите до острова четем в рубриката „Море“ на „Черноморски фар“.

Нова обществена поръчка за доставка на кораб, който да вози туристи от моста до остров Света Анастасия ще бъде обявена в началото на юни. Предната беше прекратена заради липсата на кандидати. От общината близо три месеца се надяваха да се появят участници.

Избраният изпълнител трябваше да достави двукорпусен кораб от клас C, чиято дължина е 18 метра, пирочина 7 метра, височина на борда 2,5 метра и тегло 30 тона.

Цената на катамарана по дадени задания можеше да е максимално 800 хил. лв. без ДДС.

Доставчикът трябваше да отговаря на ред условия – плавателният съсд да бъде изработен на базата на вече съществуващ такъв, който е проектиран като пътнически камаран. От фирмата изпълнител се изискваше да докаже предишен опит в подобни процедури.

„Намалихме изискванията за размери“, каза вчера зам. кметът Красимир Стойчев и допълни, че има желаещи при променените условия, които да доставят круизното корабче на общината.

Външно не знае дали моряк от „Св. Николай“ се е върнал в Бургас четем отново в „Бургас днес и утре“.

Бургаски моряк от задържания в Испания с три тона кокаин на борда кораб „Свети Николай“ се е върнал в родния си град. Информацията първи съобщи морският портал maritime.bg, като се позовава на данни от роднини на моряка. От новината става ясно , че семейството не желае да коментира подробности за драмата със задържания български екипаж.

Вчера в ефира на радио Бургас Лилия Станева, сестрата на задържания механик Юлиян Петров, отрече да става дума за брат й. От външно министерство потвърдиха за радио Бургас новината, но обясниха, че те не получават официална информация. Това каза говорителят на институцията Димитър Япраков. Според него близките получават информация директно от своите роднини, обясни още той, като допълни, че задържаните все още не са осъдени.

Концесионери ще се включат във войната срещу мамула на плажа. Заглавието е от икономическите страници на в. „Черноморски фар“

Експерти от Агенцията по безопасност на храните ще се срещнат днес с концесионери на плажовете в общините Приморско и Царево, съобщи директорът на БАБХ-Бургас д-р Даниела Кепекова. Темата на разговорите ще са за нелегалната търговия с храни по пясъчните ивици. Въпреки преследването на мургавите продавачи с казани варена царевица и кошници с гевречета, те бяха част от пейзажа по курортите и през миналото лято.

„Ще си поставим изискванията, концесионерите трябва да имат отношение към проблема. Както кметът на община Бургас успя да спре нелегалната търговия с риба, така и те могат”, заяви д-р Кепекова. Шефката на БАБХ-Бургас напомни, че през миналото лята са били съставени 110 акта за мамулите и гевречетата по плажовете. „През миналата година сме се сблъсквали с такива проблеми – яде някой пица на плажа, купена от кошницата, защото те често и хладилни чанти нямат, а после го заболява коремът. Сеща се обаче за последното заведение, в което е били ние тръгваме в погрешна посока”, обясни д-р Кепекова.

Преди 2 седмици от БАБХ-Бургас са провели срещи с представители на бизнеса и браншовите организации в сектора на туризма в община Бургас. Предстоят още срещи по морските курорти.

Коментари

Още от последните новини