Предложенията на бизнеса за преместваемите обекти събират прах

Предложенията на бизнеса за преместваемите обекти събират прах - E-Burgas.com

Николай Димитров, АЗДСБ: Ние гоним съветниците – те се крият 

Предложенията за промени в Наредбата за преместваемите обекти, направени от бизнеса, все още не са разгледани от комисиите в местния парламент. Това обяви пред zonaburgas.bg Николай Димитров от Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес. Текстовете бяха представени в края на януари, тази година, но до този момент нито един от членовете на комисиите по туризъм, устройство на територията и постоянната комисия по правни въпроси, не е разлистил папките.

„С колегите изготвихме 14 текста за промени в наредбата. Убедени сме, че ще запълнят пропуските. Чрез тях искаме ясен регламент за отдаване на обектите, както и да бъдат изчистени някои недоразумения, гласувани от самите общински съветници. Давам конкретен пример с рамката за 15 кв./м максимална площ на преместваем обект. Това абсолютно противоречи на Закона за устройство на територията, според който се допуска площ на такъв обект до 40 кв./м", каза Димитров. 

По думите му, изготвените от бизнеса в Бургас предложения за промени в общинската наредба са останали скрити за комисиите към Общинския съвет. В същото време се правят нови, несъгласувани с неправителствения сектор, предложения. 
„Само няколко дни, след като внесохме нашите предложения за разглеждане, Димитринка Буланова от групата на ПП ГЕРБ предложи два текста, единият от които беше абсолютно безсмислен. Той си противоречеше сам по себе си. Според предложението, заявленията за издаване на разрешение за годината, трябва да се подават предходната година. Това е абсурдно.

За щастие тези предложения бяха отхвърлени от комисиите. Отивайки на среща с техни представители, вадейки предложенията, членовете научаваха от нас, че има и други предложения, направени преди текстовете на Буланова. Според нас се цели да бъдат обслужени нечии интереси", обясни Николай Димитров.  Той допълни, че срещата между местните управници и бизнеса, за която ясно се декларираше в общественото пространство, така и не се е състояла. 

„Съветниците декларират, че искат прозрачност, че искат нещата да ясни и конкретни, а те де факто си предложиха два текста – първият е абсурден, а вторият цели изземването на функциите на една комисия и съсредоточаването й в една политическа група. Това за нас се прави с някаква цел. Трябва да има баланс, диалог, между интересите на общината, между интересите на търговците. Ние ги търсим – те бягат. Не държи на 100% да им наложим нещо и те да го приемат, но нека поне да се обсъдят нашите предложенията", заяви Димитров. 

Той увери, че предложените 14 текста за промени в общинската наредба за преместваемите обекти са юридически издържани. Направени са всичко консултации. Ако се стигне до положително гласуване на неприемливи за бизнеса текстове ще се стигне и до съд, смята Димитров. 

„Ако във вторник (27 март, редовно заседание на Общински съвет – Бургас, бел. р) съветниците не проявят благоразумие и въпреки нашите призиви не седнат да работят, напрежението ще ескалира. Има колеги, които са готови и на по-радикални действия. Надяваме се, че разума ще надделее", заключи Николай Димитров.

Коментари

Още от последните новини