Предлагат премахване на наемането на ниви

Земите с неясна собственост ще бъдат отдавани под аренда за петгодишен период и да отпадне наемането на ниви. Това е записано в проект на Кодекс за поземлените отношения, по който работи Министерството на земеделието и храните. С въвеждането на кодекса трябва да реши и въпроси като инвестициите за напояване и раздробената собственост. Проектът на земеделското министерство бе представен на среща на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) край Варна.

Той трябва да обедини цялото законодателство за земеделските земи. Друга цел е да гарантира устойчивост на инвестициите, казва Свилен Костов, експерт по поземлени отношения, цитиран от БТА.

Според Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) не се знае дали този вариант за кодекса ще се приема, защото това ще зависи от следващото редовно правителство. По думите му трябва да се решат проблемите със защита на интересите на собствените на земя и с кадастъра, където изчезват имоти. „Не са решени проблемите с договорите за аренда”, кoментира за „Монитор”. „Те могат да се развалят от собственика само през съда, а докато трае делото земята се ползва без да се плаща. От проекта не стават ясни какви ще са ангажиментите на държавата за комасацията”, допълва Стайков.

Таня Дъбнишка, изп. директор на Асоциацията на земеделските производители смята, че не се знае дали има оценка на въздействието на всички предложения написани в проекта за кодекса. По думите й не е много удачно предложението за отпадане на наемането на земя. „Пренася се механично от чужд опит като се въвеждането фигурата на особения представител на съсобствениците, които не са заявили имотите си. Трябва да се види другите страни в ЕС какви проблеми са имали при урегулиране на поземлените отношения. Не искаме въвеждането на нещо революционно, което не се знае как работи и да създава спънки в бъдеще”, обясни Дъбнишка за „Монитор” и допълни, че е по-добре е първо да се махнат архаичните разпоредби в сегашните нормативни актове.

Според нея удачно е предложението, за увеличаване на минималния праг при делба за определяне на самостоятелните парцели като по този начин да се предотвратява нарояването на по-малки ниви. По думите й тепърва членовете на асоциацията ще обсъдят проекта за кодекс за поземлените отношения и ще излязат с конкретни предложения.

Източник: monitor.bg

Коментари

Още новини