Предлагат АМ "Тракия" да бъде разширена с една лента

Предлагат АМ

Директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев настоява правителството да разгледа въпроса

"Ако не се предприемат спешни мерки, от което и да е българско правителство по отношение на АМ "Тракия", разстоянието от София до Пловдив няма да може да се взима и за 2 часа. За целта е нужно спешно да се изгради още една лента на магистрала, защото отсечката става все по-натоварена. Което и да е правителството, трябва да разгледа този въпрос".

Това заяви директорът на Института за пътна безопасност Богдан Милчев пред БНТ.

"Когато стана катастрофата край Своге, лично аз и Институтът по пътна безопасност предложихме идеята на българското правителство да се създаде институция, която да управлява риска. Убедихме българския премиер, че тя трябва да е подчинена на правителството. Ние останахме коректив на Държавната агенция "Пътна безопасност" и искаме да я стимулираме да си върши работата.

Рискът трябва да бъде управляван от този, който е негов "собственик". Става въпрос за това, че в България рискът е споделен между всички. Когато стане проблем, няма виновен. Собственост на пътя в същото време е АПИ. Ние трябва да вкараме АПИ, голямата агенция, в малката - ДАПБ. Тогава постигаме три неща - приоритизираме проблема с пътищата, средствата ще се харчат по-прозрачно и трето - агенцията ще контролира всички ремонти и строежи на пътищата и тяхната безопасност", каза още Милчев.

Коментари

Още от последните новини