Предадоха на съд бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина и още трима

Предадоха на съд бившия шеф на Агенцията за българите в чужбина и още трима - E-Burgas.com

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина П.Х., бившия главен секретар на агенцията К.Т. и други две лица. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари, съобщават от спецпрокуратурата предаде "Нова".

Ръководителят на държавната агенция е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група. В това си качество той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден).

П.Х. упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

По три обвинения ще отговаря и бившият главен секретар на агенцията. Освен за участие в престъпната група, той е обвинен за търговия с влияние и изпиране на пари.

В банков сейф К.Т. е държал 181 930 евро, 152 770 лева, 32 250 щатски долара и 15 британски паунда с обща левова равностойност 563 936.93 лева, които не е декларирал и за които е знаел, че са придобити чрез тежки умишлени престъпления, извършени от организираната престъпна група.

Председателят и главният секретар на ДАБЧ са извършили и множество длъжностни престъпления, свързани с работата им с публични финансови ресурси - злоупотреби със служебни автомобили, горива, средства за бонуси и заплати и др. Те са отразени в изготвени по искане на Специализираната прокуратура доклади на АДФИ, а нанесените на ДАБЧ щети се възстановяват на вноски. По тези факти и доказателства са отделени материали в отделно досъдебно производство.

Другите двама обвиняеми по делото са предадени на съд за участие в организираната престъпна група. Обект на корупционната дейност на участниците са били предимно граждани на държави от Западните Балкани, както и на държави, нечленуващи в ЕС, които са със славянско население.

Доказани са случаи, в които К.Т. лично давал съвети на чужди граждани или техни посредници как да се манипулират книжата към заявленията за издаване на удостоверение за български произход – актове за раждане, брачни свидетелства и др. на родителите и дядовците на кандидатите. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Коментари

Още от последните новини