Повреда в изпускателен кран довело до измиране на рибата на язовир Ръжица 2

Повреда в изпускателен кран довело до измиране на рибата на язовир Ръжица 2 - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Повреда на основния изпускателен кран е причина за изпускането на язовир „Ръжица 2“ до айтоското село Руен. Това е довело и до измиране на рибата в него, показа репортаж на БНТ. Язовирът напоява 1800 декара земеделски площи в близките села Ръжица и Разбойна и не е зарибен, а количеството измряла риба вече е почистено от птиците около него.

Язовирът е намалил обема си преди около седмица, когато в Община Руен получили сигнал за измряла риба около него. Специалисти от Общината установили, че спирателният кран е повреден. От дружеството-наемател на язовира обяснили, че са наели водолази да ремонтират крана под вода, но след безуспешния опит се наложило да източат водата.

Язовирът е около 110 декара и напоява около 1800 декара земеделска земя. Предаден за управление през 2006 година на „Сдружение за напояване Ръжица-Разбойна.“ От там казаха, че срокът за стопанисване на язовира от сдружението е изтекъл, и на практика водоемът нямал стопанин в момента.

Най-вероятната съдба на язовира е той да бъде върнат на Общината за стопанисване. Докато се напълни, напояването ще бъде извършвано от съседния язовир.

Коментари

Още от последните новини