Повечето "клиенти" в бюрата по труда от търговията и хотелиерството

Повечето

Всеки седми работодател ще наема нови служители. Това показва проучване на "Менпауър" за последните 3 месеца на годината. В началото на зимния сезон най-търсени ще са работниците в селското и горското стопанство.

"В този сектор се очаква най-оживеното търсене от 2011 г. насам", обясниха от "Менпауър". И в края на годината най-лесно работа ще намират брокери, финансисти и застрахователи.

15 на сто от фирмите в тези сектори са решили да увеличат щата си през периода октомври – декември. Оказва се, че с началото на зимния сезон продавачите ще стават все по-търсени 15% от търговците, или 5 на сто повече спрямо миналата година, смятат да наемат повече персонал.

Проучването показва, че колкото по-голяма е фирмата, толкова повече ще се разширява щатът през последните 3 месеца на годината. Всяка четвърта компания с над 250 служители ще наема нови кадри в следващите 3 месеца.

Една от десет малки фирми смята да увеличи работниците си в края на годината. 5 на сто от микрофирмите
планират да се разделят с част от подчинените си.

Всеки десети работодател от средния клас пък изчислява, че в края на годината ще намали броя на служителите си. Предколедно без работа ще останат десетки заети в сектор "Минно дело", където през зимните месеци 8% от фирмите ще намаляват числеността на персонала си.

По последни данни на Агенцията по заетостта (АЗ) от май до юли регистрираните безработни от сектор "Добивна промишленост" са 83-ма.

Най-многобройните нови "клиенти" на бюрата по труда идват от сферата на търговията и хотелиерството.

Според експерти по подбор на персонала едновременното търсене на продавачи и големият брой безработни от тази сфера се дължи на лошите условия на труд.

"Част от работодателите си позволяват да удължават работното време или да налагат глоби на служители, заради което губят персонал. В същото време лесно намират нови кадри, защото за кандидат-служители не се изисква квалификация", заяви експертът по подбор на персонала Мирослава Денева.

Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини