Порошенко към България: Подкрепете ембаргото за внос на руски петрол

Порошенко към България: Подкрепете ембаргото за внос на руски петрол - E-Burgas.com

"Подкрепете ембаргото за внос на руски петрол". Този призив отправи към България бившият президент на Украйна (2014-2019 г.) Петро Порошенко.

Той говори чрез видеовръзка по време на конференцията: "НАТО след Мадрид: Урокът от Украйна", организирана от Атлантическия клуб, съвместно с посолствата на Испания и на САЩ у нас, фондация “Конрад Аденауер” и NATO Public Diplomacy Division. Форумът се провежда в контекста на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни, пише "Дарик".

Надявам се България да се присъедини към ембаргото за внос на петрол от Русия. Това е най-краткият път към нашата победа, каза Порошенко. Това не е победа с военни средства. Единствената възможност за победа, да спрем опасността от Русия е да депутинизираме Русия и да депутинизираме света, каза Порошенко. По думите му, без санкциите срещу руския газ и петрол, това ще бъде значително по-дълго и по-сложно.

ЕС отпуска средства на Източна Европа, за да одобри ембарго срещу руския петрол

Петро Порошенко каза още, че срещата на НАТО в Мадрид може да бъде истински историческа, като се приеме план за действие за членство на Украйна в Алианса. Той добави, че това е правилният отговор в настоящата ситуация. 

Лидерът на партия “Глас“ и член на украинския парламент Кира Рудик, която също се включи онлайн във форума, припомни искането за затваряне на небето над Украйна. Продължаваме да търсим помощ от НАТО за защита на небето ни. Благодарни сме за военната помощ от НАТО и ЕС, но Русия атакува гарите, инфраструктурата, за да не можем да получаваме тази помощ. Защитата на небето означава живот или смърт за толкова много хора. Ако имаме защитено небе, ще можем да победим, да защитим и да възстановим нашата страна, каза Рудик. 

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов каза, че е много важно не само да имаме правилната оценка за това какво става в Украйна, но също и да предприемем правилните действия. Тези правилни действия са свързани най-вече със засилване на нашата сигурност, капацитет, военни способности в рамките на НАТО и в ЕС, посочи Божилов. Очакваме, че срещата на върха на НАТО в Мадрид ще бъде една решителна стъпка към засилване на връзките в Алианса, към изграждане на един по-способен и по-единен Алианс, каза още Божилов.

Йордан Божилов отбеляза също, че основно послание, които се отправя в рамките на НАТО и отделните страни, е да се изгради устойчивост, резистентност към хибридни заплахи, дезинформация, пропаганда. Само тогава ще можем да приемаме правилни, силни решения, каза той. 

„През последните близо 80 години от 1939 г. Кремъл организира общо минимум 25 агресии срещу независими държави. Това показва, че веднъж на четири години съветски, руски, червени войски нахлуват в някоя суверенна държава. Искам да чуя кога светът и НАТО ще кажат „баста“, каза президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Според Паси членството ни в НАТО и в ЕС се нареждат сред шестте най-светли дати в историята на Третата българска държава заедно с  Освобождението, Съединението, Независимостта и спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Коментари

Още от последните новини