Популярната българска градска музика от XX век звучи в нови аранжименти на премиерен за Бургас концерт-спектакъл

Популярната българска градска музика от XX век звучи в нови аранжименти на премиерен за Бургас концерт-спектакъл - E-Burgas.com

На 12 октомври (петък) в Държавна Опера Бургас ще звучи популярна и градска българска музика от XX век. Концертът с име "BG Vintage" е премиерен за морския град и представя най-обичаните песни от тази епоха в нови аранжименти - суинг, джаз, реге, фънк. Това решение означава едно: забавно музикално изживяване за всички поколения. По-възрастната публика ще може да си припомни хубавите добре забравените стари мелодии - а по-младата - ще има възможност да чуе как е звучала България между 20-те и 90-те години на миналия век.

Събитието е част от събитийния календар на второто издание на фестивала на изкуствата „Порт Прим Арт Фест“. Тази година патрон на културния форум, водещ творци от различни направления в Бургас, е голямата актриса Татяна Лолова. Инициатор, организатор и спонсор на Порт Прим Арт Фест 2018 е Гранд Хотел и СПА Приморец, с подкрепата на община Бургас. Творчески директор на форума е художникът Стефан Божков.

Музикалният проект BG Vintage, който ще върне Бургас в музиката на XX век е дело на един от най-изявените родни музиканти - изпълнител, аранжор и композитор - Михаил Йосифов. В идеята му го подкрепят две дами - Вера Шандел и Елисавета Петрушева. Триото от години работи в посока популяризиране на красивата музика и винтидж културата в България. Тяхно дело е не само първото вокално женско суинг трио у нас „Sentimental Swingers“, част от което е и самата Вера Шандел, но и цяла поредица мащабни срещи на родната публика с музиката от златните години на суинга.

"Старите песни на нов глас" в рамките на проект BG Vintage изпълняват млади, талантливи родни музиканти, чиято музика завладява сетивата. Ето кои са те:

Велека Цанкова - вокал

Ганиела Ганева  - вокал

Ицо Любенов – вокал

Момчил Косев – вокал и китара

Иван Йорданов - саксофон

Исак Бенбасат – пиано

Светлин Стайков – бас китара

Виктор Викторов – барабани

Със специалното участие на Велислав Стоянов – тромбон

Михаил Йосифов – тромпет и диригент

Освен на прекрасна, добре забравена популярна и градска музика, вълнувала и веселила българите през XX век, публиката на концерт BG Vintage ще има възможност да чуе и съвременни песни, създадени в същата винтидж стилистика. Порт Прим Арт Фест предоставя възможност и за тематично продължение на вечерта – с афтър парти с джаз квартет в клуб "Таргет". Билети и за двете събития на 12 октомври (петък) – концерт BG Vintage със старт от 19:30 часа в Държавна опера Бургас и афтър парти в клуб „Таргет“ от 22:00 часа, можете да намерите на касите на НХК.

Коментари

Още от последните новини