Помогнете заедно да покажем как са се обличали бургазлии от 30-те до 80-те години на ХХ век!

Помогнете заедно да покажем как са се обличали бургазлии от 30-те до 80-те години на ХХ век! - E-Burgas.com
Етнографите Росица Топалова и Красимира Дубарова са уверени, че изложбата, която подготвят, ще стане много интересна

Бургаският музей подготвя нова интересна изложба. В нея ще бъдат показани вечерни дамски тоалети и официални мъжки костюми, които са носени в периода от 30-те до 80-те години на ХХ век. Целта е да бъде представен по-пълно и цветно градският живот на бургазлии в близкото минало.

Във връзка с подготовката на експозицията, етнографите организират дарителска кампания за събиране на интересни и впечатляващи дрехи от това време. Музейните специалисти се обръщат с молба към всички, които искат да помогнат изложбата да стане наистина хубава, да подкрепят инициативата.

Онези, които пазят свои официални облекла и са готови да ги предоставят за показване, могат да отидат в Етнографския музей на ул. „Славянска” 69 или да се свържат със служителите по телефона или по мейл, за да уточнят как да се включат. Можете да помогнете за осъществяване на идеята и ако разполагате със снимки от средата на ХХ век и сте готови да ги предоставите на музея.

„Всеки предмет има своята история. Тя е важна и би могла да се окаже много интересна за широката публика“, казва етнографката Росица Топалова. Тя и колежката й Красимира Дубарова са си поставили амбициозната задача да запишат всяка подробност, свързана с тоалетите и аксесоарите, които се надяват, че ще успеят да съберат.

„Ще бъдем доволни ако хората ни разкажат всичко, което се сещат. Всеки дарител ще получи официален документ за предоставените вещи, а те ще получат нов живот. Името на човека, който е помогнал да направим експозицията, ще бъде упомненото. Така ще създадем една цялостна картина на градския бит от онова време“, казват още организаторите.

E-Burgas.com се присъединява към призива на музейните специалисти, които ще очакват подкрепата на бургазлии. Нека заедно покажем, че хората в нашия град и преди, както сега, са били сред най-елегантните граждани и са се обличали с финес.

Изложбата ще бъде открита през лятото, в Нощта на музеите. За да стане това, експонатите е нужно да бъдат събрани до 31 март 2018 г.

Телефонът, на който можете да получите допълнителна информация е +359 56 84 25 87. Можете да пишете на етнографите на: Е-mail: [email protected].

Автор - Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини