Полицаи и военни ще дежурят по язоврите

Полицаи и военни ще дежурят по язоврите - E-Burgas.com

Служители на МВР и на военното министерство ще дежурят по големите язовири в страната заради проливните дъждове, които започнаха от тази нощ в Западна България и Родопската област. Това е част от спешните мерки на силовото ведомство, които вчера вечерта бяха набелязани по време на извънредното заседание на кризистния щаб, свикан по нареждане на министър-председателя Бойко Борисов.
„Предприели сме превантивни мерки предвид очакваните обилни валежи. Задействан е планът за частта, свързана с наводнения, съгласно Закона за защита при бедствия“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
Военното министерство мобилизира 94 мобилни групи, които да са в готовност да помогнат при необходимост.
„Наблюдаваме язовири и реки, пътища, електропроводи, имаме готовност да реагираме при опасности“, подчерта министър Радев и в този смисъл припомни, че на 22 ноември бе сформиран Съвет за намаляване на риска към МС, бе гласувана и Националната стратегия за намаляване на риска при бедствия и дадени указания за разработване готовността за изпълнението на плановете за защита при бедствия. Вътрешният министър уточни, че да ръководят и координират действията с областните управители и организираните по места щабове заминават - директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов - за Перник, Благоевград и Кюстендил; заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов – за Смолян, Пловдив и Пазарджик, а заместник-директорът на ГДПБЗН – за Кърджали и Хасково. В София действията ще бъдат координирани от главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. По разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, заместникът му ген.-лейтенант Атанас Запрянов е ангажиран с готовността на 94 мобилни групи за оказване на съдействие в случай на необходимост. Министър Радев призова хората да подават сигнали на тел. 112, на които ще бъде реагирано веднага.
Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николов информира, че във връзка с информацията за очаквани опасности, постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, са предупредени областните управители и Националното сдружение на общините в Република България. Той посочи, че готовността за действие включва: извършването на наблюдение на място на критичните участъци; допълнително подготвяне на екипите с чували с пясък; заостряне на вниманието на областните щабове за вземане на превантивни мерки, за да бъдат хората спокойни. Според информацията, с която разполага Националният щаб, язовирите се поддържат съгласно указанията - има достатъчно свободен обем за поемане на първоначален приток на вода. Всяка област е запозната с критичните опасности.
Главен комисар Николов призова жителите на областите, в които се очакват силни ветрове, да приберат от прозорците си саксии и да укрепят други предмети по фасадите, да оглеждат дърветата, под които паркират колите си и да следят националните медии за информация.
За София организацията е като при очаквани обилни дъждове, щабът е на разположение. Районните кметове с техните екипи са длъжни да следят в реално време нивата на язовирите - общинска собственост, на реките и на критичните участъци – съобщи кметът на столичния град Йорданка Фандъкова. Тя информира, че от вече е започнало почистване на шахти и оттоци след обилното снеготопене, работата ще продължи и в утрешния ден. Звеното за аварийна и спасителна дейност е на разположение с дежурни екипи.
В заседанието на Националния щаб участваха също министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, заместник-министърът на отбраната ген.-лейтенант Атанас Запрянов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски, директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов, директорът на НИМХ – БАН проф. д-р Христомир Брънзов.

Източник: Агенция Монитор

Коментари

Още от последните новини