Подземните води пречат на Бургас да копае за паркинги

Подземните води пречат на Бургас да копае за паркинги  - E-Burgas.com

Синята зона в града трябва да бъде ограничена във времето, смята инж. Тодор Тодоров

От големите градове въпросът за подземните паркинги се поставя само в София, защото в Пловдив, където и да копнеш, излиза археология; във Варна и Бургас има много подземни води, в Русе няма достатъчно пътници за градския транспорт, защото градът все повече се обезлюдява. Това пише инж. Тодор Тодоров в свой анализ в сайта gradat.bg. 

Той коментира и решението за въвеждане на синя зона за паркиране в центъра, като не одобрява решението на Бургас да не я ограничи времево. Той предлага  да се въведе рестрикция за времето за престой – за "зелената" максималният срок стана 4 часа, а за "синята" – 2 часа. 

Буфер паркингите са модерни в цял свят, но са свързани с култура, която в България още не е формирана, коментира още инж. Тодор Тодоров. Припомняме, че идеята за изграждане на такъв тип паркинги напоследък активно се обсъжда и в Бургас. 

"Идеята тръгва от известните в САЩ градчета-спални. Хората живеят на доста голямо разстояние от града и всеки ден пътуват за работа. Така се появява понятието commuting, или пътуване до работното място. След време тази практика се пренася в Лондон и Мюнхен. В България не сме копирали този модел. Хората нямат удобен жп транспорт и затова идват с коли до периферията на града, там биха могли да оставят автомобилите си и да се качат на метрото.

Бургазлии правят свой модел за буфер паркинги в четирите края на града, като идеята е те да се ползват и от живеещите в зоната. Тези паркинги са надземни – подземните са скъпи, а и територията е наситена с подпочвени води. Сметката на подземните паркинги излиза само при моловете." смята инж. Тодоров. 

Коментари

Още от последните новини