Подобрява се състоянието на 34-мата мигранти

Подобрява се състоянието на 34-мата мигранти - E-Burgas.com

Подобрява се състоянието на 34-мата мигранти, открити край Локорско. Те бяха настанени в шест болници. По данни от "Пиргов", където бяха приети 7 от бежанците, двама остават под интензивно наблюдение, а други четирима, заедно с непълнолетно момче, са настанени в токсикологията.
 

Боси, премръзнали, обезводнени и гладни - в това състояние мигрантите бяха хоспитализирани вчера в „Пирогов”. 12 часа по-късно състоянието им се подобрява, няма пряка опасност за живота им, казват от лечебното заведение. Най-голям проблем медиците виждат в продължителното им обездвижване.

Според бившия директор на „Пирогов” Спас Спасков това е очаквано, след като те са изкарали часове наред, затворени в камиона.
 

„Най-вероятно е било в рамките на денонощие или две денонощия. Но това е предостатъчно. Виждате колко жертви има”, посочи д-р Спас Спасков.

Липсата на достатъчно кислород, вода и храна утежняват състоянието на мигрантите, приети за лечение в шест столични болници, казва д-р Спасков. Именно заради това част от тях са настанени в реанимация.

„Ще оцелеят. Тези, които дотук са оцелели, с медицинската помощ, която ще им се окаже, най-вероятно ще оцелеят”, каза д-р Спасков.

Ръцете и краката на мигрантите са издрани, но на този етап не е ясно откъде са минавали. Едва когато в болниците пристигнат и преводачи, лекарите ще имат повече информация относно условията, при които са транспортирани, както и за евентуални техни заболявания.

„Физическото възстановяване ще стане вероятно в рамките на около седмица, и на най-тежките. По-тежкото е възстановяването от този шок, те са умирали”, коментира д-р Спасков.


По думите му оцелелите тепърва ще се борят с психологическата травма от преживяното.

Коментари

Още от последните новини