Питейна вода се излива в дере край поморийското село Лъка

Питейна вода се излива в дере край поморийското село Лъка - E-Burgas.com

Хиляди кубически метра питейна вода се изливат край поморийското село Лъка. Въпреки многократно подаваните сигнали от местните жители, ВиК дружеството твърди, че проблем няма.

Местният жител Димитър Германов недоумява защо тече вода около селото, тръгва да търси източника и така стига до водоемите за разпределяне на питейните нужди.
„Виждам, че водата тече. Уверих се, че каналът върви до горе, до водоема, догоре където е питейната вода, дерето е сухо, няма откъде да идва вода в язовира.“, разказва Германов пред bTV.

Водата тече в частен имот, ограден с телена мрежа и после се излива директно в язовира.
„Нехайство за мен, някой не си върши работата както трябва, нехайство.“, определя случващото се Германов.

Водата стига до село Лъка от полупразния язовир Камчия.
„Питейна вода, то си личи, че е питейна вода, идва от горе, от канала, който идва от Камчията. Някакви пропуски има там, какви са не ги знам, надолу си тече и заминава в герена… Язовира, не знам там каква е играта, нормално ли е, имат ли разрешителни?!“, разказва друг местен жител Неделчо Неделчев.

Язовирът е частен, направен с цел зарибяване, собственикът Николай Колев призна, че сам е отклонил водата.
„От 30 години тази вода си тече и не знам откъде е, нямам представа откъде е, просто ние сме хванали част от нея вода и сме я пуснали в язовира, а другата част се изтича по дерето.“, казва Колев.

„Доколкото знам от водомайстора, тази вода идва от водоемите, които разпределят по направление Поморие-Сарафово и това е водата от Сарафово, аз лично съм писала докладна.“, казва кметският наместник на село Лъка Жасмина Димитрова.

От 2 януари кметският наместник подава сигнали, но в централата на ВиК-Бургас научиха от екипа ни за проблема.
„След направена проверка от служители на ВиК Бургас на място е установено, че аварии или теч по мрежата, която се стопанисва от дружеството, няма.“, казва Десислава Атанасова, говорител на ВиК-Бургас.

Според кметския наместник на село Лъка Жасмина Димитрова, изпратеният от ВиК „водомайстор“ също не знаел какъв е проблема, „сигнализирал и дотам“, но и той знае, че „водата е от тази, която отива за Сарафово“.

Коментари

Още от последните новини