Петима ученици от Бургас се класираха за втория тур на кулинарния конкурс “Аз готвя най-добре“

Петима ученици от Бургас се класираха за втория тур на кулинарния конкурс “Аз готвя най-добре“ - E-Burgas.com

Петима ученици от Професионална гимназия по туризъм ,,Проф. д-р Асен Златаров" -  Бургас продължават напред в конкурса „Аз готвя най-добре“. Александър Иванов, Георги Георгиев, Камелия Тодорова, Халиме Кралъ и Костадин Джартов са сред 11-те участници, които се представиха най-добре в написването на кратко есе по темата „Удоволствието да готвиш за другите“.

До 1 май те ще трябва да подготвят видеоклип от 2-3 минути, в който за представят виждането си на тема „Моят ресторант“. Журито и гласуване в социалните медии ще определят тримата победители.

Първата награда е едноседмичен курс „Въведение в кулинарното изкуство“ в Кулинарната академия -  Швейцария. Втората награда е двудневно участие в Дните на отворени врати на Швейцарската образователна група в Швейцария, а третата е книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия шеф Антон Мозиман.

В първия тур 30 ученици изпратиха есета, в които разказаха за кулинарните си мечти и избора да се отдадат на тази професия. „Изключително съм впечатлен от мотивацията и силните емоции, които участниците изпитват към кулинарното изкуство. Определено най-важната съставка от рецептата за успех в този бранш - страстта към готвенето, гори в сърцата на тези ученици“, споделя Горан Йорданов, регионален мениджър за Източна Европа на Швейцарската образователна група и член на журито на конкурса. „Есетата, които получихме, са доказателство, че техните автори още от ранна възраст съвсем съзнателно са избрали тази професия и имат не само виждане какво искат да постигнат като професионална кариера, но и как да го направят“, допълва Петя Евтимова, ръководител на ДОМИНО.

Конкурсът „Аз готвя най-добре“ е организиран от Кулинарната академия на Швейцарската образователна група, която предоставя наградите и проекта ДОМИНО за дуално образование. Той е насочен към учениците, които учат за готвачи в четирите дуални паралелки по ДОМИНО в професионалните гимназии по туризъм в градовете Добрич, Бургас, Стара Загора и Перник.

Вижте тук пълния списък на класиралите се за втория тур.

За Швейцарската образователна група (SEG)
Швейцарската образователна група се състои от четири престижни колежа: SHMS, Swiss Hotel Management School в Кoу и Лейзин; HIM, Hotel Institute Montreux в Монтрьо; IHTTI School of Hotel Management and Design в Нюшател и Cesar Ritz Colleges в Люцерн, Буваре и Бриг. Те гарантират на своите студенти първокласно образование в областта на хотелския мениджмънт и туризма, съчетано с високите стандарти на швейцарския мениджмънт. Колежите предлагат бакалавърски и магистърски програми, както и следдипломни квалификации в няколко области: хотелиерство, туризъм, събитиен/СПА мениджмънт и бизнес управление. Групата има силни партньорства с много реномирани световни хотелски вериги, които предоставят възможност на студентите да придобият практически опит чрез стажове. В четирите колежа се обучават студенти от 60 държави, над 12 000 са възпитаниците й по цял свят.
Повече на: http://www.swisseducation.bg/

За проекта ДОМИНО:
Проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото") подпомага навлизането на навлизането на дуалното образование в България. Изпълнява се с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. От учебната 2016/2017 година 425 ученика в 16 училища в цялата страна се обучават по общо пет професии (машинен техник, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач). 63 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика за добиване на конкретни професионални умения, наставници и реална работа срещу заплащане, както и перспектива за пълноценна работа сред завършването на училището.
Повече на: https://www.facebook.com/swissdualeducationbulgaria/

Коментари

Още от последните новини