Парламентът ограничи нови бюджетни разходи: Министър Асен Василев може да прави само неотложни плащания

Парламентът ограничи нови бюджетни разходи: Министър Асен Василев може да прави само неотложни плащания - E-Burgas.com

 

Днес Народното събрание на България прие решение, с което ограничи възможността на министъра на финансите Асен Василев да извършва нови бюджетни разходи. Съгласно решението, министърът ще може да одобрява само неотложни плащания, които са свързани с текущи задължения и нужди на държавата. Това се случва в контекста на усилена бюджетна дисциплина и необходимостта от овладяване на публичните финанси.

Причини за ограничението

Решението бе взето на фона на дискусиите за проектобюджета за следващата година и необходимостта от стабилизиране на държавните финанси. Народните представители подчертаха нуждата от предпазливост и строг контрол върху разходите в условията на икономически несигурности и инфлационен натиск. С това ограничение парламентът цели да гарантира, че държавните разходи ще бъдат фокусирани само върху приоритетни и неотложни нужди, като се избягват нови, несъгласувани разходи.

Асен Василев, от своя страна, увери, че министерството ще се съобрази с решението на парламента и ще предприеме всички необходими мерки за поддържане на фискалната стабилност. Той също така подчерта, че министерството работи по стратегия за подобряване на приходната част на бюджета и намаляване на бюджетния дефицит.

Политически реакции

Решението на парламента беше приветствано от опозиционните партии, които изразиха удовлетворение от въвеждането на по-строг контрол върху бюджетните разходи. Те изразиха опасения, че неконтролираното увеличаване на разходите може да доведе до влошаване на икономическата ситуация в страната и увеличаване на държавния дълг.

От друга страна, представители на управляващото мнозинство защитиха необходимостта от известна гъвкавост при управлението на бюджета, като подчертаха, че правителството трябва да има възможност да реагира на неочаквани предизвикателства, като природни бедствия или икономически сътресения.

 Следващи стъпки

Сега, когато бюджетните ограничения са в сила, министерството на финансите трябва да изготви списък с неотложни плащания, които ще бъдат извършвани през следващите месеци. Това включва разходи за заплати, социални помощи, здравеопазване и други критични нужди на държавата.

Експерти прогнозират, че следващите седмици ще бъдат решаващи за бъдещето на бюджетната политика на страната, като се очакват нови обсъждания и възможни промени в закона за държавния бюджет.

Заключение

С това решение Народното събрание постави рамка за по-строг контрол върху държавните разходи и подчерта значението на дисциплината в управлението на публичните финанси в период на икономически предизвикателства. Очаква се да се види как тези мерки ще се отразят на икономическата стабилност и развитието на страната през следващите месеци.

Коментари

Още от последните новини