Отново Айтос ще излъчи шампионите в мотокроса, организаторите с изнаненада за вярната публика

Отново Айтос ще излъчи шампионите в мотокроса, организаторите с изнаненада за вярната публика - E-Burgas.com

Броени дни остават до финалния кръг на Републиканския шампионат по мотокрос, който по традиция ще се състои на мотополигон Айтос, град Айтос тази седмица. Състезанието е част от програмата по случай празника на град Айтос и през последните няколко години, многохилядната публика създава истинска мотокрос атмосфера при определянето на шампионите за сезона, припомня Sportal.bg. На състезанието в Айтос се очаква да вземат участие близо 100 състезатели, като се очакват пилоти от България, Румъния, Турция и Гърция.

Сезонът в мотокроса започна през април на пясъците в Поморие и мина през Севлиево през май, когато условията бяха повече от трудни след падналите дъждове и сериозната кал. Шампионатът продължи през май на мотополигон "Козар белене" в Левски и се върна отново на "Горна Росица" за своя четвърти кръг през септември. След Севлиево, мотополигон "Ридо" събра отново мотокросистите в едно оспорвано състезание, а шестия кръг се проведе в Троян, където феновете на мотокроса успяха да видят силата и волята на състезателите които се сблъскаха с най-трудните кални условия след падналия 36 часов дъжд. Прогнозите за тази седмица обещават слънце за финала в Айтос, което ще бъде добре и за състезателите и за многобройната публика която се очаква да се събере под погледа на "Трите братя".

Клас МХ65: При най-малките пилоти от Републиканския шампионат по мотокрос за първи път в историята шампионската титла е на път да отиде в чужбина, при румънския пилот Золтан Ордог (Румъния, Husqvarna, 224 т.). Ордог направи две поредни победи (Севлиево 2 и Самоков), което му позволи да се откъсне с точките от българските претенденти за титлата. На 19 точки след него е победителят от калните бани в Троян - Християн Георгиев (НСА моторспорт, КТМ, 205 т.). Християн загуби ценни точки в Севлиево през септември, когато технически проблем го остави на последното място и максимално затрудни събирането на ценните точки. Трети в момента, на 11 точки след Георгиев се намира Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ, 194 т.) и има серизни амбиции и възможности за топ 3 в края на сезона. В Айтос ще видим и шампиона от BMU европейския шампионат – Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ, 176 т.), който в следствие на контузия пропусна да спечели важни точки в Севлиево и изостана сериозно в класирането на Републиканския шампионат.

Клас МХ85: В по-голямата кубатура на юношите от клас МХ85, Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ, 239 т.) е напът да спечели своята втора поредна шампионска титла, но след него топ пет ври и кипи от претенденти за отличията. Димитър Грозданов (МСК Калабак 1969, КТМ, 217 т.) има нищожен аванс от 1 точка пред Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ, 216 т.), като и двамата по време на първата битка в Севлиево през май отбелязаха лоши втори маншове и загубиха много реални точки. По време на това състезание обаче Виктор Нейчев (Еърмакс рейсинг, КТМ, 208 т.) успя да направи топ три класиране и да навакса изоставането си, като в Айтос ще видим и местният ас Радостин Михайлов който ще завърши първи сезон в 85сс.

Клас МХ2: Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ, 231 т.) се отправя към Айтос за третата си поредна титла в клас МХ2 с аванс от 44 точки пред Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ, 187 т.). Халми имаше шанс да осигури титлата си още в Троян, но грешка в първия манш го лиши от тази възможност. Алекс, който с постоянство натрупа точките за втората си позиция в момента, също преживя трудно състезание в Троян, спечели от техническия проблем на Тони Цветков (Панчо Рейсинг Тийм, Yamaha, 151 т.) в септемврийското Севлиево и поредицата от закъсвания на Момчил Иванов (Еърмакс рейсинг, КТМ, 161 т.). Момчил за момента е трети в класирането, но завръщането на Майкъл Иванов (НСА моторспорт, КТМ, 128 т.) в Републиканския шампиона доведе до хаос в предварителните сметки на всички и е в плюс за атрактивността на клас МХ2.

Клас МХ1: Единственият сигурен шампион в Айтос е румънеца Адриан Радуца (Yamaha, 247 т.), който явно наследи победната серия на петкратния шампион в клас МХ1, пилота от Айтос – Николай Йовчев. За Радуца това е втора поредна българска шампионска титла. След него ситуацията в класирането е привидно предначертана, но изненади винаги са възможни. Със 193 точки, втори в класирането преди Айтос е Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ), а трети е Симон Венев (НСА моторспорт, Kawasaki, 173 т.). Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki, 153 т.) пропусна за първи път подиума за сезона в Троян, а след него с пропуснати участия са Харли Горов (Диана Рейсинг Ямбол, Yamaha, 111т.) и Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг, Yamaha, 105т .).

Клас МХ: В многолюдния клас МХ, Владимир Попов (НСА Моторспорт, Kawasaki, 236 т.) води с 26 точки пред многократния шампион Мартин Тодоров (ЕърМакс Рейсинг, КТМ, 210 т.), но в тяхната битка ще се включат още много претенденти, ако не за топ 3 за сезона, то поне за подиума в Айтос. Григор Царев (Джей Ар Си, КТМ, 184т), показа завидни качества в калта на Троян и бе близо до победата, но Попов успя да запази позицията си и спечели ценни точки. Калта определено не бе любимата настилка на пилотите от Перник, като Мартин и Юлиян Райчев (Панчо Рейсинг Тийм, Kawasaki, 158т.) определено загубиха в двата най-кални старта през годината (Севлиево 1 и Троян).  Царев обаче ще бъде сериозно атакуван от Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ, 181т.) който същи ще се бори за влизане в топ три за сезона.

Балканче крос: За първи в Айтос, тази година ще видим пилотите от групата на мотокросистите с мотоциклети Балкан. В своята богата мотокрос история, айтозлии имат немалко спомени свързани с българската марка от миналия век и това гостуване на "балканчите" най-вероятно ще отвори доста гаражи в търсене и възстановяване на старите машини.

Коментари

Още от последните новини