От утре всички с маски на открито, но само при определени условия

От утре всички с маски на открито, но само при определени условия - E-Burgas.com

„Обществата по света са разделени и процентът на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, затова независимо, че са в защита на здравето на хората, всички мерки биват подлагани на съмнение“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието на правителството.

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

От утре ще влезе в сила заповед на министъра на здравеопазването за задължително носене на маски на открито.

„Настоявам в нея да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, категоричен бе премиерът Борисов.

Той разпореди на здравния министър Костадин Ангелов много точно в заповедта да се опише кога трябва да се носи маска на открито.

„Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия“, изтъкна Борисов. Той добави, че много държави в Европа въведоха задължителни маски, в сила са извънредни положения, затворени са училища, ресторанти, търговски обекти.

„Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани“, посочи премиерът Борисов.

Коментари

Още от последните новини