От любов към киното: „Пирани“,”Музика” и „Площад Москва“ в специална селекция на BIFF'2020

 От любов към киното: „Пирани“,”Музика” и „Площад Москва“ в специална селекция на BIFF'2020 - E-Burgas.com

Три специални прожекции представя тази година  Международен филмов фестивал Бургас /BIFF/.
Истинска наслада за ценителите на филмовото изкуство ще бъдат филмите - "Пирани" с режисьор Клаудио Джованези. Филмът, който получи приз за най-добър сценарий на фестивaл Берлинале'2019 разказва за наркогрупа въоръжени тийнейджъри, които тероризират улиците на Неапол. Бургазлии и гости ще могат да го гледат на 25-ти юли в двора на галерия "Георги Баев" от 21.30 часа. На 24 юли на сцена "Охлюва" ще бъде представена филмовата лента "Музика". Специален гост ще бъде режисьорът на филма - Щефан Бохун. Пълнометражният дебют на унгареца Ференц Тьорьок - "Площад Москва" ще зарадва киноманите на 22 юли от 22.00 часа на открита сцена "Охлюва". Лентата се отличава с обещанието да покаже 1989 г. от един рядък ъгъл, а именно от гледната точка на поколението, което тогава навършва пълнолетие. Красиво заснет, с множество близки планове на героите, ритмично редуващи се с портрети на Будапеща и нейните "свърталища", и на места откровени препратки към естетиката на Новата вълна, централно за филма е това усещане за специфично време и място. Освен алюзия към свободата на 60-те години, това е и препратка към дисидентството на чешкото, полското и унгарско кино от втората половина на XX век .Специален гост на прожекцията ще бъде режисьорът Ференц Тьорьок .
Специалната филмова селекция на Международен филмов фестивал - Бургас се реализира с подкрепата на Австрийското посолство , Унгарския и Италианския културни институти в София.
Международен филмов фестивал Бургас 2020 се организира от Фондация "Модерат", в партньорство с Община Бургас. Всички събития в неговата програма ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването.
Филмовите прожекции са със свободен достъп.

Коментари

Още от последните новини