Оставиха в ареста двамата алоизмамници

Оставиха в ареста двамата алоизмамници - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас потвърди определения на Районен съд – Бургас и взетите мерки за неотклонение „Задържане под стража" спрямо двамата алоизмамници. Производството бе гледано по жалби на обвиняемите и техните защитници срещу взетите от първоинстанционният съд спрямо тях мерки.

Петър Д. и Атанас Ж. са привлечени като обвиняеми за това, че на 19.11.2020 г., в гр. Айтос, след предварителен сговор помежду им и с неустановено по делото лице, представило се като  длъжностно лице - полицейски служител, с цел да набавят за себе си и за другиго -  неустановеното по делото лице имотна облага – да се сдобият с парични средства, възбудили и поддържали заблуждение в М. Р., че тя съдейства за залавяне на телефонни измамници, поради което следва да предаде спестяванията си, в резултат на което й причинил имотна вреда в размер на   11 100 лева лв. и 62 евро, поясняват от пресцентъра на Окръжен съд-Бургас. За това престъпление законодателят е предвидил  наказание „Лишаване от свобода" за срок от една до осем  години.

Окръжен съд – Бургас намери за правилен и обоснован извода на първоинстанционния съд, че до настоящия момент е налице обосновано подозрение Петър Д. и Атанас Ж. да са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение. Съдът като изходи от характера и особеностите на деянието, за което на Петър Д. и Атанас Ж. е предявено обвинение и като отчете началния стадий на разследване, намери, че към момента е налице реална опасност от извършване на друго престъпление от страна на двамата обвиняеми, поради което обществения интерес да се предотврати такова неправомерно поведение надделява над правилото за зачитане на личната свобода, независимо от презумпцията за невиновност. „Начинът на извършването на престъплението, за което Петър Д. и Атанас Ж. са обвинени, демонстрира пренебрегване на общоприетите норми на поведение и злоупотреба с доверието на най-уязвимата част от българското население – възрастните хора", казва в мотивите си въззивната инстанция.

Коментари

Още от последните новини