Осъдиха най-добрата болница в страната – УМБАЛ "Дева Мария" за осакатяване на бургаска родилка

 Осъдиха най-добрата болница в страната – УМБАЛ

Делото бе спечелено на две съдебни инстанции от бургазлийката Жени Димова срещу УМБАЛ Дева Мария и д-р Сияна Драгнева. Жената остана с тежки увреждания след преждевременно раждане.

Заради възпаление следствие на секциото в болницата, отстраняват матката й. Според решението на съда по случая са на лице неправомерни действия и бездействия на лекуващия лекар - д-р Сияна Драгнева, довели до настъпилите за пациента вреди.

Две години след ужаса, който бургазлийката Жени Димова и семейството й преживяха след немарливо отношение на медици от УМБАЛ Дева Мария, са на лице две съдебни определения. Скандалният случай доби популярност в началото на 2015 г. 

Жени  избира д-р Сияна Драгнева да следи тежката й бременност. На 6 февруари състоянието й се влошава, а гинекологът дава съвети по телефона. Жени ражда със секцио. Часове след това вдига температура и има силни болки в корема.  Изписана е в това състояние, а обяснението било, че симптомите са нормални след секцио. По-късно друг специалист открива възпаление. След това се стига до отстраняване на матката й.  (Виж нашата тема в развитие ТУК и ТУК)

От УМБАЛ "Дева Мария" тогава определиха твърденията като клевета и обвиниха пострадалата бургазлийка и съпруга й в изнудване. Засегнати от това те отнесоха спора до съда.

Към момента по казуса са се произнасли две съдебни инстанции, като второто дело е по жалба на болницата, която наскоро бе провъзгласена за най-добра в страната. И въззивният съд обаче определя, че по случая са на лице неправомерни действия и бездействия на лекуващия лекар - д-р Сияна Драгнева, довели до настъпилите за пациента вреди.

Според решението на съда ако не са били допуснати груби лекарски грешки, Жени е имала реален шанс да не загуби детеродния си орган. 

С това определение на практика се потвърждава решението на първоинстанционния съд, че вина за осакатяването на младата жена носят най-добрата болница в страната и грешките на д-р Драгнева. Лечебното заведение трябва да заплати обещетение за причинени неимуществени вреди в размер на 60 хил. лв. Не това обаче носи удовлетворение на младата жена, а че е сред малцината имали смелостта да се опълчат на подобна несправедливост.

„В крайна сметка грешката е непоправима, животът ми се преобърна на 360 градуса. След като заведох делото с мен се свързаха доста жени, които са пострадали от д-р Драгнева, за да ме поздравят за смелостта. Тук не става въпрос за пари , а за възмездие“, каза пред е-Бургас Жени. Тя вярва, че по този начин вдъхва сили и увереност на други, попаднали в подобна ситуация.

*С определението на съда може да се запознаете в галерията под текста

Галерия
Коментари

Още от последните новини