Операция "Мопанг" продължава и догодина

До този момент по източването на мазута е работено само 12 дни

Около 200 куб. м. нефто-водни смеси са източени от танковете на потъналия край Созопол кораб "Мопанг". Това съобщи пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Живко Петров. Операцията ще продължи и догодина. 

„До момента имаме реални 12 работни дни. Операцията е силно ограничена от неблагоприятната хидрометеорологична обстановка“, коментира той.

Правителството отпусна целево 2,4 млн. лева за операция по прехвърляне на горивото в танковете на построения през 1921 г. кораб.

"Мопанг" е построен в корабостроителница в Ню Джърси, като част от програмата за градеж на 150 еднотипни кораби. Съдът има водоизместимост 3545 т, разполагал е с двигател с 1500 к.с. По данни на водолазни центрове, корабът лежи на дълбочина между 24-32 метра, издигайки се до 10 метра над дъното.

Съдът е потънал след контакт с морска мина, а основните повреди от взрива са в носовата му част. Ясно различими са надстройките, части от комина и палубата.

Свободен е достъпът до трюмовете и част от каютите. Част от товара – купчина обувки, сандъци с резервни части и др. са видими в трюмовете. На място е винта с диаметър около три метра и кърмовата лебедка. По протежение на корпуса се плъзга котвената верига, потъваща в наносите по дъното.

maritime.bg

Коментари

Още от последните новини