Окончателно: 12 г. решетки за Харакирито за пожара в Созопол

Окончателно: 12 г. решетки за Харакирито за пожара в Созопол - E-Burgas.com

ВКС остави в сила решението на Бургаския апелативен съд и потвърдена присъдата от 12 години затвор за Павел Господинов –Харакирито. Това съобщиха от пресцентъра на апелативната инстанция.

Пет години след трагедията в Созопол, при която загинаха трима души процесът срещу Господинов приключи окончателно. Той е признат е за виновен от три съдебни инстанции в осъществяване на престъпно деяние по чл. 330 ал.3 от НК  в това,  че на 15 ноември 2012г.,  в гр. Созопол на ул.“Тюлен“ е запалил сграда със значителна стойност – триетажна къща, собственост на фирма на стойност 1 715 000 лева, като запаленото имущество има историческа стойност. Пожарът е представлявал опасност за живота на други лица и са последвали значителни вреди на обща стойност 235 027 лева, като е последвала и смъртта на три лица, като дееца не е искал и не е допускал това, се казва в решението на магистратите.

Определеното наказание е 12 години лишаване от свобода, което да се изтърпи в затвор при първоначален строг режим. Господинов е осъден да заплати на частните обвинители и граждански ищци, обезщетение за нанесените им неимуществени вреди от смъртта на майка им Д. Т. М. в размер от по 100 000 лева като гражданските искове са уважени ведно със законната лихва, считано от 15 ноември 2012 г. до окончателното изплащане на сумите.

Пресцентърът на съда припомня, че апелативният състав измени частично съдебния акт като с решението си приспада времето, в което подсъдимият е бил задържан под стража, считано от 19 ноември 2012 г.до 21 февруари 2013 г. както и в периода от 17 юни 2015 г. до влизане в сила на присъдата както и времето, в което е с мярка за неотклонение „домашен арест“, считано от 21 февруари 2013 г. до 16 юни 2015 г.

Коментари

Още от последните новини