Около 116 лв. ще излезе Коледната трапеза за 4 души

Около 116 лв. ще излезе Коледната трапеза за 4 души - E-Burgas.com
happy-at-home.com

Празничното меню за Коледа тази година се очаква да бъде с близо 20% по-скъпо сочи справката на DarikNews.bg в Шуменско. 

„Инфлацията оказа своето влияние и хлябът и хлебните изделия са с 25% по-скъпи, същото е и при месото. При млякото и млечните продукти ръстът е дори 30%“, отчита мениджърът в шуменски хипермаркет Стоян Вълчев. Цената на алкохола обаче не се е покачила.

Празнична вечеря за четирима души излиза около 116 лева, като това включва основно ястие, две салати, безалкохолно, уиски, празнична торта и баница. 
През миналата година това струваше 97 лева, обяснява мениджърът. 

Поскъпването обаче не засяга само храните. При подаръците цените също вървят нагоре с около 10-15%. Хората купуват и коледни украси с подобно увеличение от около 15%, пояснява Стоян Вълчев. 

Въпреки новите цени в магазините ръст има и на интереса към пътувания, отчита пък собственикът на туристическа фирма Мая Николова. 

Главната причина е, че след COVID пандемията през последните две години и твърде дългото стоене вкъщи, хората все повече мечтаят за пътувания и приключения, допълва тя. Данните ѝ показват, че интересът се запазва към традиционните дестинации, любими на българите - Турция, Гърция, Сърбия и Румъния. 

Търсят се и дестинации, които са на достъпни цени и са "топли" през зимата - като Египет и Тунис, както и по-скъпи като Занзибар, Малдиви и Дубай.  

В България пък празничните пакети варират от 550 лева на човек до 1200 лева в по-луксозните места и 5-звездните хотели.  

Коментари

Още от последните новини