Огромен недостиг на кръводарители и кръвна плазма у нас

Огромен недостиг на кръводарители и кръвна плазма у нас - E-Burgas.com

В условията на пандемия броят на кръводарителите бележи спад. Можем ли да даряваме кръв след ваксинация и преболедуване на Ковид-19?

"Можем да даряваме кръв след ваксинация и преболедуване на Ковид-19, след като изчакаме определения срок, който е според вида на ваксина. За РНК ваксините, които са Pfizer и Moderna, е една седмица. За останалите ваксини (векторните) е 28 дни", посочи председателят на Управителния съвет на Българската организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова в ефира на "България сутрин".

Тя уточни, че е важно да се изчака реакцията на организма. И добави, че сроковете за бустерните ваксини са същите.

"Трябва хората да изчакат пълното възстановяване на организма, защото е важно да не навредим на себе си. Важно е човек да се възстанови изцяло и да изчака поне месец и половина след боледуването", каза още Попова.

Събеседникът обясни, че е хубаво преди да даряваме кръв да сме хапнали, както и да сме пили вода или кафе.

"В България всеки ден близо 600 души имат нужда от кръводаряване. Това е една много голяма бройка. Крайно недостатъчен е броят на кръводарителите. Невинаги човек в нужда има близък, който може да помогне", подчерта Попова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в началото, когато имаше много неизвестни за пандемия, е имало и доста голям спад на кръводарителите.

"Създадохме приложението "Дари кръв", за да можем доброволните кръводарители да се регистрираме и да кажем, че сме готови и искаме да помогнем. Хората в нужда може да се регистрират и да получат помощ", каза още тя.

Жените може да даряват кръв до 4 пъти годишно, а мъжете - до 5. А задължителният интервал между двете кръводаряване е 60 дни, информира Попова.

"Има недостиг на кръводарители, съответно и на кръвна плазма", изтъкна тя. И апелира всеки, който има възможност да дари кръв, да го направи, тъй като това е нещо, което дава помощ и няма аналог.

Коментари

Още от последните новини