Общината дава още пари за заснемането на филми и сериали в Бургас

Общината дава още пари за заснемането на филми и сериали в Бургас - E-Burgas.com
Кадър от филма „Петя на моята Петя“, който бе заснет в Бургас

За увеличаване сумата, предвидена проект „Филми за Бургас“, ще бъде гласувана от Общински съвет - Бургас. Предложението е на председателят на Постоянната комисия по култура и читалищна дейност и ще бъде гласувано на следващото заседание в края на месец февруари.

В Бюджет 2020 за проекта бяха гласувани 100 хил. лв. Ако предложението на Пренеров бъде прието, то тази сума ще бъде увеличена с допълнителни 60 хил. лв. 

Вносителят напомня, че миналата година общината подкрепи финансово реализирането на емблематичния игрален филм „Петя на моята Петя“ в памет на голямата поетеса Петя Дубарова. Филмът се превръща в безспорен хит в българските кино среди, като доказателство за това е, че той ще открие тазгодишното издание на международния фестивал „София филм фест“. Лентата ще има и своя премиера в Бургас в края на месец април и след това ще тръгнат прожекции в киносалоните в страната.  

През тази година в Бургас се очаква да бъдат заснети два телевизионни сериала и четири игрални филми. Сред имената свързани с тях са тези на продуцентите Ники Илиев, Андрей Арнаудов, Красимир Ванков, режисьорите Виктор Божинов, Георги Костов, актьорите Михаил Билалов, Филип Аврамов, Деан Донков, Бойко Кръстанов, Теодора Духовникова, Башар Рахал, Лилия Маравиля, Захари Бахаров  и мн. други. Авторите имат желание да снимат на култови места в Бургас, което според Пренеров е комплимент и безспорна реклама за града. Повечето от бъдещите филмови проекти ще бъдат представени на български и международни кинофестивали. По този начин Бургас ще се превърне не само в основен герой в бъдещите филмови продукции, но и ще стане все по-атрактивна и притегателна дестинация. 

Коментари

Още от последните новини