Община Приморско в очакване на Богоявление

Община Приморско в очакване на Богоявление  - E-Burgas.com

Остават броени дни до един от най-светлите и значими християнски празници Богоявление, познат още като Йорданов ден. Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

Според поверието, ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. И тази година община Приморско ще почете големия християнски празник с ритуали по населените места в общината.  Спазвайки традицията  и в Китен куражлии ще опитат да се преборят с бурните зимни води на морето и да извадят кръста. Празникът там ще започне от 11:30 часа на пристанището.

Във водите на река Ропотамо ще скочат желаещите да спасят кръста в село Ново Паничарево.

Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Община Приморско  отправя покана към всички, които искат да се включат в ритуала за спасяването  на Светия кръст от морето на 6 януари /понеделник/.

Желаещите да скочат в морските води  трябва да са в добро здравословно състояние,  навършили 16 години, както и да са православно кръстени християни. Записването за участие в спасяването на Светия кръст ще се извършва на място в самия ден – 6 януари.

„Богоявление“ ще се чества както следва:

 09.00ч. – Храм „Св. св. Кирил и Методий“  Тържествена Света Литургия           

 10.30ч. Велик водосвет

 10:45ч. – Литийно шествие от храм „Св. св. Кирил и Методий“ до пристанището.

 11.00ч. – Ритуал по спасяване на кръста в Приморско

 11.30ч.-– Ритуал по спасяване на кръста в Китен

 12.10ч. – Ритуал по спасяване на кръста в село Ново Паничарево

Коментари

Още от последните новини