Община Приморско е финалист за престижни Черноморски награди

Община Приморско е финалист за престижни Черноморски награди - E-Burgas.com

Церемонията е на 30 август в уникалния хотелски музей - Анел в Созопол

Сърцето и душата на родното Черноморие - община Приморско, е финалист за петото издание на престижните Черноморски награди. Церемонията ще се състои на 30 август в уникалния не само у нас, но и в света хотелски музей - Арт комплекс Анел в Созопол, съобщават организаторите ВИП Комюникейшън.

Енигматично място на широки пясъчни плажове, които плавно преливат в лазурно синя и топла вода, прекрасни зелени хълмове, даряващи прохлада и свежест, както и богат културен и социален живот. Какво повече можем да искаме от един курортен град? Но прелестното Приморско предлага и още. Всеки пътешественик по душа може да намери в града истинско предизвикателство, включващо впечатляващи природни резервати, мистични древни светилища, богата история и културни събития.

Разходката из града е редно да започне от са-мия център, където е разположен обновения Исторически музей, очароващ с богатата си експозиция. Музеят е от нов тип и има претенцията да бъде един от първите, представящ експонатите си с индивидуален подход. Изложбената част включва експонати от археологическите обекти в района, богата етнографска композиция,пресъздаваща начина на живот на местно-то население и кратка история на града и първите му заселници. Там ще получи-те актуална информация за историческите места в района и последните археологически открития.

Всеки истински приключенец ще бъде запленен от мистиката на „Бегликташ" – мястото, където траките са отдавали почит на природата.

Сред най-важните доказателства за развитието на културата на траките по Южното Черноморие е мегалитното светилище „Бегликташ". То се намира в близост до Приморско, на около 4.5 км. по пътя за устието на река Ропотамо.

Археолозите датират Бегликташ като ритуално място от II хил. пр. Хр. до началото на IV век. По това време северните предпланини на Странджа са били населени от тракийското племе скирмиани. Светилището е образец за дълбоко преклонение на създателите му към природата, към нейните естествени творения, които са само дооформени от човешка ръка, подчертавайки тяхната внушителност и красота. То е било обслужвано от върховен жрец. Неговата резиденция вероятно е била разположена в крепостта Вълчаново кале, където се намира скалния феномен Лъвската глава, отстояща на около 2.5 км. западно от Бегликташ.

Само на 27 юли 2019 г. можете да наблюдавате "Бегликташ в звук и светлина"- уникален аудиовизуален спектакъл пресъздаващ тайнствен ритуал. Жадните за висока култура туристи, могат да се насладят на истински впечатляващ оперен спектакъл на открито, който едновременно трогва, вълнува и пренася в едно друго време. В свят на митове и мистика, в който легендата за друидската принцеса Норма, претворена в най-известната опера на Винченцо Белини, ще оживее в древното тракийско светилище „Бегликташ", на 10 август 2019 г. Спектакълът на Държавна опера – Бургас ще гостува на община Приморско със солистите, оркестъра, хора и балета си в една от най-атрактивните си постановки

Коментари

Още от последните новини