Няма как парите от тол таксите да стигнат за ремонт на цялата пътна мрежа

Няма как парите от тол таксите да стигнат за ремонт на цялата пътна мрежа - E-Burgas.com

"Два са основните параметъра, по които е постигнато споразумение между превозвачите и правителството по отношение на тол системата. Таксата на тол системата е понижена с 40% и обхватът е намален. Това няма да бъде постоянно, а ще бъде за пробния период от 3 месеца", каза проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. 

"Много е важно през тези 3 месеца да се направи анализ и да има мониторинг. Важно е да може да се проследи видът на таксите, които се събират и каква тежест поемат българските превозвачи. Също така трябва да се направи анализ на пътната мрежа и необходимите средства за поддържане".

Веселин Грозданов, член на УС на клъстер "Зелен транспорт", обясни, че правителството се надява да събира около около 450 млн. лева на година от тол таксите.

"Дори и да успеят да се съберат тези 450 млн. лева, те не стигат за ремонт на цялата пътна мрежа. При всички положения ще има недостиг на финансови средства за ремонт на пътищата".

Грозданов заяви, че информацията, която ще се събира от тол системата, автоматично ще отива в НАП.

"Така много голяма част от автомобилния бранш ще излезе от сивия сектор, защото ще може да се проследява каква е интензивността на използването на превозното средство и откъде и докъде пътува".

Ананиев коментира, че трябва да има равнопоставеност между железопътния и автомобилния транспорт, за да може да се развиват съобразно нуждата на икономиката на държавата.

Коментари

Още от последните новини