Няма да има директна забрана за внос на дизелови коли в България

Няма да има директна забрана за внос на дизелови коли в България  - E-Burgas.com

Според Нено Димов решенията срещу замърсяването на въздуха в градовете трябва да се взимат от общините

Не се подготвя забрана за ограничаване на вноса на дизелови автомобили с клас под Евро 4 от началото на 2021 г. Това ще бъде допълнителна мярка, която може и да не бъде приложена.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия екоминистърът Нено Димов. По думите му става дума само за ограничаване на вноса, а не пълна забрана.

Директна забрана за дизеловите коли не може да има, подчерта министърът.  Когато една кола не може да бъде изнасяна, защото се третира като отпадък това е един вид ограничение, обясни Димов. Той отбеляза, че още миналата година този въпрос е поставен за решение на европейско ниво.

Министърът припомни, че България е получила подкрепата на 8 страни от ЕС за предприемане на мерки срещу притока на замърсяващи автомобили от Западна към Източна Европа.

Димов поясни, че два са основните проблеми от внасянето на дизеловите автомобили - замърсяването на въздуха и отпадъците, които идват от тях. Единственият проблем, който имаме в България по отношение на замърсяването на въздуха е с фините прахови частици, като според него това може да се реши с електромобили. 

Екоминистърът е на мнение, че трябва да се работи в тази посока. Нено Димов обясни, че решенията срещу замърсяването на въздуха в градовете трябва да се взимат от общините.

"Годишният технически преглед дава възможност за различни видове стикери от гледна точка на категорията на колата, а местната власт е тази, която забранява влизането на някои категории автомобили. Тези зони, които трябва да бъдат направени в градовете, са въпрос на планиране на самите градове", посочи той. 

Коментари

Още от последните новини