Новият здравен министър: Единственият начин да се справим с вируса е ваксинацията (видео)

Новият здравен министър: Единственият начин да се справим с вируса е ваксинацията (видео)  - E-Burgas.com

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров направи специално изявление с призив българските граждани да се ваксинират.

"Всички искаме час по-скоро да се махнат ограничителните мерки и да се върнем към нормалния си начин на живот. Намаляването на разпространението на вируса се дължи по-скоро на времето, отколкото на нашите действия. Опасността не е преминала и никой не може да ни гарантира, че вирусът няма да се върне. Харесва ли ви или не, единственият начин, за който до момента има сигурни доказателства, че намалява разпространението на вируса и смъртността е ваксинацията", казва министър Кацаров.

Министърът заяви, че по ваксинация сме последни в ЕС, а процентът на ваксинация сред най-уязвимите - възрастните и тези с тежки хронични заболявания, продължава да е доста нисък.

"Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините. Аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания. Факт е обаче, че ваксините са приложени на стотици милиони души от целия свят и регистрираните нежелани реакции са изключително малко. Видимо е и за неспециалистите, че ползата надвишава риска..

Вече платихме достатъчно висока цена - само за последните 6 месеца умряха с 26 000 души повече отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните 5 години. Това е два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война", казва Кацаров.

80% от починалите от Covid-19 са наши сънародници над 60-годишна възраст. Затова министърът е издал заповед, с която нарежда всички ваксинационни пунктове от понеделник до четвъртък да ваксинират хора над 60-годишна възраст и такива с тежки хронични заболявания. В останалите дни от седмицата ще се ваксинират всички желаещи по реда на записването. Този ред ще бъде валиден за следващите два месеца.

Министърът е разпоредил на РЗИ-тата да осигурят доставката на ваксини до личните лекари, както и да организират мобилни екипи за ваксинация на тежко болни и такива, които живеят на отдалечени места.

"Напомням отново на всички, че ваксинацията е безплатна, независимо дали сте здравно осигурени, или не. От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките! Ваксинирането е доброволно. Всеки трябва да реши сам за себе си и за своите близки! Аз не мога да ви предпазя от болестта, ако вие самите не желаете! Създали сме необходимата организация! Ако нещо не е както трябва, сме готови веднага да го коригираме. Успехът или неуспехът ще зависи от всички", казва още Кацаров.

 

Коментари

Още от последните новини