Нова кула никне в едничкото празно квадратче до затапените блокове в "Славейков"?

Нова кула никне в едничкото празно квадратче до затапените блокове в

Общински съвет отказа да измени Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост за 2017г.

Единственото празно квадратче с размер от 236 кв/м до станалите печално известни блокове 86, 87, и 88 в бургаския комплекс "Славейков" най-вероятно скоро ще бъде застроено. Така трите блока ще бъдат окончателно затворени и лишени от зелени площи и места за паркиране. На практика така всички сгради ще бъдат свързани, образуващи вътрешен двор с ширина от 10 метра.Общинският парцел е включен в програмата на община Бургас за продажба и е определен за жилищни нужди. 

Неволите на жителите на трите блока започнаха преди близо 2 години, когато на метри от терасите им беше разрешено да се строи нова кооперация. Вчера в Общински съвет - Бургас гостуваха две дами, които представляваха недоволните хора на въпросните блокове. Те настояваха парцелът да бъде изваден от програмата за продажба и там да се направи градинка. 

Според общинският съветник Георги Манев няма как община Бургас да се лиши от продажбата на имота, тъй като този ПУП бил правен по закон. Освен това между два калкана нямало как да се направи паркинг или градинка, защото това би ги оставило незащитени. Отговори му Евгений Мосинов, според когото община Бургас трябва да изтегли имота от програмата за управление, въпреки приходите, от които ще се лиши.

Миналата година кметът Димитър Николов входира докладна, според която частната собствено да бъде разделена на две, за да може общинският да бъде преместен и на негово място да се направи градинка. Предложението му тогава бе отхвърлено от съветниците.

Жителите на "Славейков" пък настояват да бъде променен начина, по който гражданите са уведомявани, когато се променят подробни устройствени планове. 

"Хората трябва да знаят какво планира да строи общината до тях. Колко ще бъде високо, колко ще е голямо и как ще изглежда. Защото много често тази връзка я няма и изведнъж се оказва, че имаш един багер в градинката пред блока и ти се казва, че всичко е законно и нищо не можеш да направиш" заявиха вчера те. Според тях още есента, когато приключи забраната за строителство в сезона, в празното място до тяхните блокове ще бъде изградена кооперация. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини