НОИ отсече: Новите пенсии са справедливи!

НОИ отсече: Новите пенсии са справедливи!  - E-Burgas.com

Новата формула за изчисляване на пенсиите на Националния осигурителен институт (НОИ) е справедлива. Това обяви в сутрешния блок на бТВ Драгомир Драганов, който е директор на дирекция "Анализиране, планиране и прогнози" в НОИ.

Твърдението на представителя на НОИ беше по повод избухналия вчера скандал във връзка с това, че на около една трета от излизащите в момента в пенсия хора пенсиите ще бъдат намалени, като при някои случаи това намаление е в пъти. Така например засегнати хора буквално са сащисани, че по старата формула е трябвало да получават около 420 лв., а по новата формула парите, които получават за месец, стават 165 лв., което е повече от 200 процента намаление.

Драганов изтъкна, че решението за отпадането на трите най-добри години за осигуряващия се, т. е. трите години, в които се е осигурявал на най-високи доходи, е било взето през 2015 г. от Народното събрание, като в началото на тази година то просто влизало в сила.

Политикът Гроздан Караджов, който беше част от разпадналия се Реформаторски блок, за пореден път разкритикува остро действията на НОИ. Според него изобщо не е била направена реформа по надлежния ред, с необходимите разчети, обществено обсъждане и разяснения.

За него е фалшив мотивът, че преизчисленията на пенсиите са направени заради "няколко хиляди тарикати", които са фалшифицирали документи за осигурителната си история с цел да получават по-високи пенсии.

Коментари

Още от последните новини