Немският ортопед д-р Хайнц Рьотингер извърши демонстративно поставяне на тазобедрени стави в Болница "Тракия"

Немският ортопед д-р Хайнц Рьотингер извърши демонстративно поставяне на тазобедрени стави в Болница

Един от най-авторитетните ортопеди в Европа, д-р Хайнц Рьотингер, беше гост на Ортопедично отделение в Болница "Тракия" през уикенда. Заедно с началника на отделението, д-р Петьо Братоев, и проф. д-р Пламен Кинов, началник на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", д-р Рьотингер извърши поставянето на две тазобедрени протези на пациенти, лекуващи се в Болница "Тракия". Операциите бяха наблюдавани "на живо" чрез видеовръзка от около 20 ортопеди от цялата страна, които имаха възможност да слушат обясненията на д-р Рьотингер и да задават въпроси. Целта на демонстративните операции е да бъде представена пред българските лекари създадената от д-р Рьотингер вариация за предно-латерален достъп за поставяне на тазобедрена става. Това е миниинвазивен метод, който щади меките тъкани и не уврежда мускулите. Той позволява значително по-бързо и без усложнения възстановяване на пациентите. Двамата оперирани пациенти бяха мъже, които се нуждаеха от тазобедрена артропластика - единия на левия крак, а другия на десния.
Това е второто гостуване на д-р Хайнц Рьотингер в България. Преди около 2 месеца той извърши подобни демонстративни операции в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" по покана на проф. Кинов. Надяваме се повече ортопеди в България да усвоят метода за достъп на д-р Рьотингер и вярвам, че с демонстративните операции в Болница "Тракия" допринесохме за това, посочи след операциите д-р Братоев.
Д-р Рьотингер ръководи своя ортопедична клиника в Мюнхен. Той покани ортопеди от Болница "Тракия" и от страната да гостуват в клиниката му и да участват в практически обучения за поставяне на тазобедрени стави по неговия метод.

Коментари

Още от последните новини