Напрежение сред спасителите по морето

Напрежение сред спасителите по морето - E-Burgas.com

Напрежение сред спасителите предаде "Нова". Причината - предложение на Министерството на туризма за промяна в наредбата за водното спасяване,  според която спасителните постове трябваше да бъдат на разстояние от 100 метра, но с по един спасител.

Първоначалното предложение е било на малките плажове спасителните постове да са разположени на 100 метра един от друг,като на всяка вишка да работи само по един спасител. От Асоциацията на концесионерите на морски плажове обаче са предложили разстоянието между спасителни постове да се увеличи на 150 метра, но да се запази  броят на спасителите- по двама, тъй като работата по спасяването на хора в морето е екипна работа.

„Този, който влиза и изважда пострадалия,той губи доста сили и няма да може да участва в първата долекарска помощ заедно със медицинското лице. Така че вторият човек едновременно наблюдава, изчаква медицинското лице да дойде, и заедно с него правят първа долекарска помощ“, коментира Васил Алексиев,  старши спасител в  БЧК-Бургас.

„Няма как в рамките на работния ден, който е от 8 до 18 часа , 10 часа един спасител да бъде непрестанно на спасителния пост. Все пак има Кодекс на труда ,има физиологически потребности. Но най-важното е ,че когато спасител е сам на пост, той не може да предприема никакви спасителни дейности“, обясни Виолета Радева, секретар на БЧК – Бургас.

Очаква се промените да бъдат гласувани от Министерския съвет, Концесионерите се надяват съображенията им да бъдат взети под внимание.

Коментари

Още от последните новини